Oldalak

péntek, január 19, 2007

Olcsóbb sertéshúst kínálnak a külföldi kereskedők

Az energiaárak növekedését, a munkabért sújtó egyre magasabb terheket a húsfeldolgozók - legalább is eddig - nem nagyon hárították át a vásárlókra. A piac megtartása azonban arra kényszeríti őket, hogy keressék a költségtakarékos megoldásokat. Például vegyenek olcsóbb alapanyagot. Vajda Lászlóval a Hústrió 2001. Kft. résztulajdonosával Hajmáskéren beszélgettünk.
  • Minden vállalkozót keményen érint az idei évben az energiaváltozások, többletköltségek, a dolgozók utáni járulékfizetések. Azon vagyunk, hogy ne kelljen ezeket a többletköltséget áthárítani a fogyasztókra. Ezért kénytelenek vagyunk sakkozgatni a beszerzést illetően. Ez idáig igyekeztünk csak és kizárólag hazai alapanyagból előállítani a késztermékeinket. Sajnos a jövőben valószínűleg ezt az elméletet egy kicsit fel kell oldani és új alapokra kell helyezni a beszerzést. Innentől kezdve valószínűnek tartom, hogy kénytelenek leszünk importból is hozni alapanyagot, mivel sokkal kecsegtetőbb ajánlattal támadnak bennünket azok a kereskedők, akiknek van módjuk, lehetőségük arra, hogy kintről hozzanak be fél sertést, illetve negyed marhát. Amiből mi gyakorlatilag az üzemünkben dolgozunk.
  • Honnan tudnak behozni?
  • A környező országokból, akár Ausztriából, ahol személyesen jártam kint. Közvetlen vágóhídnál, ahol még jóval kedvezőbb árakat kaptunk, mint a hazai piacról. De megkerestek bennünket szlovák kereskedők, illetve egy hazai kereskedő, aki Lengyelországból szállítana szintén 30-40 forinttal olcsóbban, mintha a hazai piacról tudnánk beszerezni alapanyagot. És rengeteg kereskedő van - jobbára olaszok -, akik bárhonnan tudnak minőségi árut behozni.
  • Viszont vannak olyan vevőik, akik kikötik, hogy csak magyar alapanyagból készült terméket hajlandóak elfogadni, vagy magyar sertésből származó húst.
  • Ezeket a vásárlói igényeket tiszteletben kell tartani és amennyire lehet, igyekszünk ennek a követelménynek megfelelni, de nem biztos, hogy minden esetben ezt tudjuk vállalni. Az imént elmondottak miatt a hazai piac, ha úgy alakul, hogy versenyképes lesz, a kintről behozott alapanyaggal, akkor természetszerűleg a hazaihoz nyúlunk hozzá.
  • A hazai alapanyag minősége és az importnak a minősége hogyan viszonyul egymáshoz?
  • Itthon is vannak már nagyon jó minőségű félsertések, de az importból származó bizony sok esetben még jobb minőségű, mint a hazai. Ennek is nyilván meg vannak az okai. Fajta jelleg, takarmányozási problémák, technológiai hibák. Ismert a magyarországi mezőgazdasági helyzet. Nagyon sajnálatos, hogy nagyon sok gazdaság tönkre ment, illetve amelyek még jelenleg is dolgoznak, azok is meglehetősen szolid körülmények között. És ez mindenféleképpen a hazai húsnak a minőségére rányomja a bélyegét.
  • Az ország minőségére.
  • Sajnos nem tudják azokat a technológiai dolgokat biztosítani, ami a minőség termék előállításnak egyik alapfeltétele lenne.
forrás: www.radio.hu

Nincsenek megjegyzések: