Oldalak

szerda, január 24, 2007

A vaddisznókban megállapított klasszikus sertéspestisről

A közelmúltban klasszikus sertéspestis megállapítást jelzett a Szlovák Állategészségügyi Hatóság, amelyet követően sor került a Szlovák-Magyar közös sertéspestis szakértői csoport ülésére is a határ túloldalán. Ezen az ülésen a szlovák kollégák szóbeli tájékoztatása szerint az általuk orális immunizálásra használt vakcina vírusát mutatták ki.

Az MGSZH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága Nógrád megye Szlovák Köztársasággal határos területeiről származó 3 vaddisznóban vizsgálattal klasszikus sertéspestis vírusát mutatta ki.

A három, sertéspestissel fertőzött vaddisznóval kapcsolatosan az alábbi információk állnak rendelkezésre


Az első - virológiailag is pozitív eredmény - a Csesztve közigazgatási területén (Galiba puszta) folyó év január 10-én kilőtt, klinikailag egészséges vaddisznó vizsgálatát követően született meg.

A második pozitív vaddisznó - szintén folyó év január 10-én - Litke közigazgatási területén került kilövésre.

A harmadik fertőzött vaddisznót 2007. január. 12-én a Ipolytarnóc közelében, rendellenes viselkedése miatt lőtték ki. A mintákat Budapestre küldték, ahol kimutatták a sertéspestis vírusát.

A hatóság által megtett járványügyi intézkedések

  • A pozitív vizsgálati leletek birtokában a mai nappal magtörtént a sertéspestis hatósági megállapítása,
  • A kilövések helye körüli 10 km-es sugarú körben megkezdődött a házi sertés állományok - klinikai vizsgálaton alapuló - előírás szerinti szűrése,
  • Az előbb említett területeken elrendeltük a házisertés forgalmi korlátozását
  • Főosztályunk javaslatot tesz a szlovák főállatorvosnak a közös szakértői csoport ismételt összehívására.

A rendelkezésre álló intézeti eredmények ismeretében, illetve a hatósági megállapítást követően a klasszikus sertéspestis vaddisznókban történő megállapításáról 24 órán belül hivatalosan tájékoztattuk az EU Bizottságot.


Forrás: FVM - Sajtóiroda
2007.01.23. 13:34

Nincsenek megjegyzések: