Oldalak

kedd, január 25, 2011

Szigorítja a dioxin ellenőrzését az EU

Új intézkedéseket javasol az Európai Bizottság az élelmiszerek szennyezettségének ellenőrzése érdekében a németországi dioxinügyet követően, jelentette be John Dalli, a testület fogyasztóvédelmi és egészségügyi felelőse hétfőn Brüsszelben.
Kötelező lesz bejelenteni a termeléssel és értékesítéssel kapcsolatos kockázatokat, szét kell választani a termelési láncokat, gyakrabban és célzottabban kell ellenőrizni a dioxinszint. Ezekkel az intézkedésekkel kerülné el az unió, hogy a német dioxinügy megismétlődjön, mondta John Dalli az Európai Bizottság  fogyasztóvédelmi felelőse.
Közölte: a bizottság elégedett azzal a fellépéssel, amelyet Németország tett a dioxinszennyezés ellen, ugyanakkor érdemes tovább javítani az európai élelmiszerbiztonsági rendszert.

Módosíthatják a magyar intézkedést

Magyarország felülvizsgálja a múlt héten bejelentett intézkedéseit, és az esetlegesen EU-jogba ütköző elemeit módosítja vagy visszavonja, mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az uniós mezőgazdasági miniszterek találkozójának szünetében tartott sajtótájékoztatón.
A magyar tárca a múlt héten jelentette be, hogy a dioxin-botrány miatt a közvetlenül vagy közvetetten Németországból származó friss és fagyasztott sertéshús, sertés húskészítmények, valamint élő sertés felhasználásának és forgalmazásának átmeneti korlátozását rendelte el február 28-ig, továbbá teljes körű, országos, szigorított ellenőrzést vezetett be. Az intézkedésnek természetesen akadtak ellenzői: a német sertéshúst importáló feldolgozócégek számára komoly veszteséget jelent a tárca intézkedése.
Nem tetszett a Hússzövetségnek
A Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) péntek délután közleményt adott ki, amelyben sérelmezte, hogy az országos főállatorvos a húsipar meghatározó szereplőinek megkérdezése nélkül adta ki az import hús dioxintartalmának vizsgálatával kapcsolatos rendelkezését.
A Hússzövetség azt állítja: "a határozat sérti a magyar húsipar gazdasági érdekeit, és egy látszólag élelmiszerbiztonsági indok mögé rejtett, valójában kereskedelemkorlátozó intézkedés." A szakmai szervezet szerint erre utal az is, hogy csak a sertéshús került a rendelkezés hatálya alá, míg például a baromfihús vagy a tojás nem.
A miniszter az Indexnek elmondta, bár az eddigi laboratóriumi vizsgálatok alapján nem került Magyarországra dioxinnal szennyezett tojás, hús vagy húskészítmény, de a fogyasztók egészségbiztonságának érdekében szükség volt az intézkedésre. Fazekas Sándor hangsúlyozta: a felelősök ellen a törvény teljes szigorával kell eljárni. Valamennyi jogalkotónak és jogalkalmazónak alaposan szét kell néznie, hogy minél zártabb, erősebb keretrendszer álljon rendelkezésre.
A sütőolaj volt a hibás
Tavaly év végén vált világossá a német hatóságok számára, hogy egy Schleswig-Holstein tartományban működő takarmányelőállító cég dioxinnal szennyezett sertés- és baromfitakarmányt szállított több ezer állattenyésztőnek.
Január első napjaiban több mint négyezer sertés- és baromfitelepet zárattak be ideiglenesen a németek, a múlt héten pedig további 934 gazdaságnál rendeltek el értékesítési tilalmat.
A szennyezés oka állítólag az volt, hogy az állati takarmányban is felhasznált sütőolajat nem megfelelően tárolták, nem különítették el a biodízel gyártására használt sütőolajtól.
forrás: index.hu

Nincsenek megjegyzések: