Oldalak

péntek, január 28, 2011

Sertésszövetség levele Dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszter Úr részére


Az elmúlt időszakban számos szakmai anyagot juttatunk el a Minisztérium vezetése részére, azért, hogy korrekt, szakmai módon segítsük a döntéshozatalt, és egyben segítsünk az egyre kritikusabbá váló sertés ágazat helyzetén. Ezeket a javaslatokat személyesen is elmondtuk az illetékes államtitkárságoknak, kérve a sürgős intézkedések meghozatalát, melyek egyre csak halasztódtak. Mindezért is üdvözlendő a német húsok behozatalának biztonságosabbá tétele, amely végre egy bátor lépés a Minisztérium részéről, és reméljük, a külső nyomás ellenére meg is tartjuk a szabályozás lényegi elemeit. ...


A Sertésszövetség a meghirdetett nemzeti együttműködés keretén belül tette meg az ágazatot és az agrárirányítást segítő javaslatait. Mi azonban már korábban is ennek a szellemében tettünk a sertés ágazatért. Kistermelők, társas vállalkozások, termelői csoportok és egyéni gazdák közösen. Összefogva az érdekeink képviseletéért és a magyar sertéságazatért. A Magyar Sertéstartók Szövetségének csak sertéstartó tagjai lehetnek. Szervezetünk e tekintetben lényegesen különbözik mindazoktól, amelyeknél a szervezet által fizetett, nem állattartó „vezetők” nyilvánítanak véleményt, őket egyébként nem érintő ügyekben. Az elmúlt évek nagyon nehezek voltak a sertéstartók számára, sokszor csak demonstráció segítségével tudtuk rávenni a döntéshozókat arra, hogy korábbi döntésüket megváltoztatva, hatékony segítséget nyújtsanak ennek az ágazatnak. Ennek keretén belül a Sertésszövetség hatékony közreműködése mellett nyílott lehetőség több fontos intézkedés meghozatalára, melyek a következők a teljesség igénye nélkül:
  • a 2004, 2005-évi demonstrációban kiharcolt állatjóléti támogatást az EU-val is sikerült elfogadtatni,
  • a drága - fülbe helyezhető- krotália helyett beütő kalapáccsal történhet az állatok megjelölése,
  • megszűnt a sertéstartók kötelező befizetése a tenyésztési alapba azáltal, hogy az állam magára vállalta azt.
  • Megszűnt a kötelező VHT tagság a támogatások igényléséhez,
  • az 148/2007 FVM rendelet átdolgozásra került, amely így jelentős forrást biztosít az ágazatnak.
  • Az állam átmenetileg átvállalta a telepi hulla megsemmisítés költségeit valamint az szállítási hatósági díjakat, majd az EU-val elfogadtatta a támogatott szolgáltatást.
  • A másodlagos húsvizsgálat rendszerének bővítését kezdeményeztük az MGSZH elnökhelyettesével közös munkában, amelyet az akkori illetékes szakállamtitkár nem engedett ugyan bevezetni, de legalább elkészült, és a kormányváltás után azonnal bevezethetővé vált.
  • A 2007-es aszály után kialakítattuk a minisztérium vezetésével a gabona alapot 100 ezer tonna kukoricával, melyet 6 hónapos, kamatmentes részletre vásárolhattak meg azok, akiknek nem volt mit etetniük.
  • Előre hozattuk az állatjóléti kifizetéseket, ezért az adott évben kétszer kaptak a sertéstartók támogatást.
  • Kidolgoztuk a Minőségi Magyar Sertéshús-programot az AMC-vel együtt, kialakítottuk a védjegy rendszert, ellenőriztük a belépőket, és segítettük a kampányt.
  •   Sertésszövetség elnöksége az legelejétől részt vett a 23/2007 valamint a 27/2007-es beruházási rendeletek kidolgozásában, azok szükséges módosításait negyedévente az illetéke államtitkársággal egyeztettük. Ennek eredménye pl., hogy az állattartó telepek kötelező kivitelezési, beruházási mértéke a korábbi 80 %-ról 50-re csökkent, illetve sikerült 20 % előleget biztosítani a beruházásokhoz, stb.
Természetesen minden egyes döntésért meg kellet harcolni. A 2009-es évben meg kellet védeni az állatjóléti támogatást, mivel felvetődött annak felfüggesztése az éppen magasabb sertés árak miatt. A 2010-ben esedékes, előző, utolsó negyedévi állatjóléti támogatás kifizetésért is harcolni kellett, mert azt már az új vezetésre kívánta hagyni az illetékes szakállamtitkár.
Mindezek is bizonyítják, hogy azok a kritikák, mely szerint az elmúlt években nem tudtunk érdemben segíteni a sertés ágazat helyzetén, nem állják meg a helyüket. A mai minisztériumi vezetés több tagja is részese volt ennek a munkának – természetesen közszolgaként - akiket szintén az a cél vezérelt, hogy javítsunk az egyébként mostoha sorsú ágazat helyzetén. A sertéstartók nem akarnak a pártcsatározásokban részt venni, nincs jobb oldali és bal oldali sertés, csak magyar sertéságazat van, amelynek meg kell küzdenie a hollanddal, a dánnal a némettel és meg kell állnia a saját lábán ebben a kíméletlen piaci harcban.
Miniszter Úr ! Az elmondottakból talán kitűnik, hogy mi már az elmúlt időszak több vezetése számára is „kellemetlenek” voltunk, és semmilyen politikai elkötelezettség nem vezérel bennünket. Mi mindig a szakmával és a problémák megoldásával kívánunk foglakozni és nem azzal, hogy kinek mi a pártszimpátiája és mit csinált az elmúlt időszakban. A korábbi megkereséseink kapcsán is a segítőkészségünkről biztosítottuk Önt, javaslatokat tettünk le az asztalra, hitünk szerint segítve ezzel a döntéshozatalt, amennyiben ugyanis lényegesen tovább csökken a hazai sertés állomány, az munkahelyek megszűnését fogja jelenteni, ugyanakkor még kiszolgáltatottabb lesz a növénytermesztés és jobban rá leszünk kényszerülve a nyugati hús- importra, amelyről látható, hogy sokszor igen problémás.
Mindezért a jövőben is tesszük a javaslatainkat, és amennyiben azok nem találnak meghallgatásra, minden törvényes eszközzel törekedni fogunk érdekeink érvényesítésére. Mindemellett újra kérjük, hogy személyeses találkozó keretén belül tárgyaljuk át a javaslatainkat, mert a fentiekhez hasonló intézkedések meghozatala égetően fontos és szükséges, különben az ágazat pótolhatatlan veszteségeket fog szenvedni.
Munkájához további sok sikert kívánunk!

Tisztelettel: Sákán Antal
Elnök




Sükösd, 2011.01.25


forrás: sertesszovetseg.hu

Nincsenek megjegyzések: