Oldalak

hétfő, január 10, 2011

Az EU szerint a következő 10 évben is növekszik a sertéshús iránti igény

Az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága legfrissebb 2020-ra vonatkozó előrejelzésében a sertéshústermelés 7%-os növekedését prognosztizálja.


Az EU bizottság várakozásai szerint a jelenlegi gazdasági válság hatására bekövetkezett csökkenést követően a hústermelés, ha még szerény 0,3%-os mértékben is, de bővülni fog az előttünk álló időszakban.
Az összesített hústermelés elérné a 44,4 millió tonnát 2020-ba, ami 4%-kal haladja meg a 2009-es szintet. Míg az elemzés szerint a kérődzők hústermelése 7-11 %-kal csökken az abrakfogyasztó állatfajok (sertés és baromfi) hústermelése 7-7 százalékkal növekedni fog az előttünk álló évtizedben, bár azt is hozzáteszi, hogy a növekedést a várhatóan növekvő termelési költségek korlátozzák majd.
Az elemzés megállapítása szerint a növekedés legfőbb hajtóereje a húsfogyasztás növekedése lesz. Várakozásaik szerint az EU egy főre vetített teljes húsfogyasztása eléri a 85,4 kg-ot 2020-ban, ami 2%-kal magasabb, mint 2009-ben volt. A 2009 és 2020 közötti időszakban a baromfihús fogyasztása növekszik a legjobban, 6 %-ot is meghaladó mértékben, míg a sertéshúsfogyasztás növekedése 5 % alatt marad majd.
A tanulmány szerint 2020-ban is a sertéshús marad a leginkább kedvelt húst az EU-ban melyből 43,3 kg-ot fogyasztanak majd az emberek fejenként évente, míg baromfihúsból ez az érték 24,7 kg, marha- és borjúhúsból 15,4 kg, birka és kecskehúsból pedig mindösszesen 2 kg fogyasztás várható.
A kereskedelem nettó egyenlege várhatóan romlani fog köszönhetően a növekvő marha- és baromfihús importnak és a csökkenő marha- sertés- és baromfihús exportnak. A húsimport 2020-ig történő növekedését 14%-ra, míg az export csökkenést mintegy 23%-ra teszik az elemzés készítői. Az EU még így is nettó exportőr marad évi mintegy 200.000 tonnával. Megjegyzik, hogy a sertéshús az egyetlen, melynek pozitív lesz a nettó kereskedelmi mérlege.

A teljes tanulmány itt megtekinthető.

Nincsenek megjegyzések: