Oldalak

szerda, január 26, 2011

Négy intézkedést terjeszt elő az EU a dioxin-botrány miatt

Magyarország felülvizsgálja a dioxinbotrány miatt korábban hozott, német húsokra vonatkozó élelmiszer-biztonsági határozatát, de a magyar fogyasztók érdekében érvényben maradnak a szigorú ellenőrzések – jelentette be Kardeván Endre, a vidékfejlesztési tárca államtitkára.

Az államtitkár kifejtette, hogy a magyar miniszterrel együtt tárgyalásokat folytatott Ilse Aigner német mezőgazdasági miniszterrel, valamint John Dallival, az Európai Bizottság egészségügyi biztosával.
A biztos négypontos javaslatot terjesztett elő az EU-ban a további hasonló esetek megakadályozására. E szerint: fizikailag el kell különíteni az ipari és a takarmányzsír előállítását, valamint szállítását; továbbá engedélyhez kell kötni a takarmánygyártó üzemek működését a mostani regisztráció helyett; újfajta - szigorúbb - dioxin-ellenőrzést kell bevezetni a takarmánygyártásban; bejelentési kötelezettség terheli a laboratóriumokat, beleértve a magánlaboratóriumokat is, amennyiben dioxin-szennyezést találnak.
Az egyeztetések alapján Magyarország felülvizsgálja a kiadott rendelkezéseit és a módosításokat egyezteti az Európai Bizottsággal.
A magyar hatóságok továbbra is fontosnak tartják a fogyasztók védelmét, ezért szigorú ellenőrzések maradnak érvényben, mert csak így garantálhatóak a biztonságos élelmiszerek - tette hozzá Kardeván Endre. Az államtitkár kérdésre válaszolva kifejtette azt is, hogy hazánkban szigorúan ellenőrzik a takarmány-előállító üzemeket, ezért a takarmányok minősége is garantált.
forrás: kormany.hu

Nincsenek megjegyzések: