Oldalak

csütörtök, január 20, 2011

A magyarországi sertésállomány és a hazai sertéspiac megvédése érdekében elindult a PRRS mentesítési program

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter döntése értelmében az Országos Főállat-orvos elindította a PRRS (légzőszervi és immunbetegség) mentesítési programot annak érdekében, hogy Magyarországon csak egészséges sertésállományokból származó állatokat lehessen tenyészteni illetve hizlalni. A miniszter biztosította a forrást a mentesítés megkezdéséhez.
A program sikeréhez feltétlenül szükséges, hogy a sertéstartók, az állattenyésztők, a szakmai szervezetek és az állategészségügyi hatóságok szorosan együttműködjenek. Első lépésben megtörténik a sertésállomány felmérése, majd a pontos adatok birtokában elkezdődik a fertőzés felszámolása.
Az előzetes becslések alapján a betegség a nagy létszámú állományok 10-12%-kát érintheti. A tárca arra törekszik, hogy a program minél hamarabb befejeződjön és a mentességet az Európai Unió is elfogadja. Ezt követően tenyésztésre csak hasonló, mentes státuszú ország állományából lehet majd élőállatokat, szaporító anyagokat beszállítani.
Magyarország deklarálni kívánja az EU-ban és a Nemzetközi Járványügyi Hivatalnál az Aujeszky-betegségtől való mentességét is. A bejelentésre a tervek szerint 2011. első félévében kerül sor. Ezt követően Magyarországra csak külön garanciák teljesítése mellett hozható be élősertés, hogy a későbbiekben is megőrizhető legyen az Aujeszky-betegségtől mentes státuszunk.
A minisztérium célja, hogy a döntésekkel érdemben segítse a magyarországi sertéságazat versenyképességét, a hazai piacok megvédését.
forrás: kormany.hu

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Rendkívül nemes, üdvözlendő cél és reméljük a kivitelezésbe sem csúszik hiba. A PRRS mentesítés számomra állománycserét jelent, amminek lebonyolításakor el kellene felejteni a demagógiát és a patriotizmust. Bízom benne, hogy a "szakmai szervezetekben" többségbe került már a józan ész és nem vesztegetjük el a lehetőséget.