Oldalak

kedd, június 16, 2009

Semmi jóra nem számíthatnak - elkezdődött a betakarítás

Néhány nappal korábban kezdődött meg az őszi árpa betakarítása, mint tavaly, s a csapadékhiány miatt elég gyenge átlagtermés várható. Viszont a felvásárlási ár nem ennek megfelelően nő, hanem még az is csökken. Nem sok jóra számíthatnak a gazdák a többi gabona-növény aratásakor sem.

Megye szerte 140-150 ezer hektáron ültettek gabonát, ebből 30 ezer hektár őszi árpa, aminek az aratása már 10-én megindult. A megyei FM-hivatalnál elmondták, hogy a tavalyinak mintegy felére esett vissza a termésátlag. Jó, ha 3 tonnát be tudnak takarítani hektáronként – legalábbis Kecskemét és Kiskunfélegyháza térségére ez lesz a jellemző. Ezt megerősítette egy gazdálkodó is, aki naponta 3 kombájnával 45-50 hektárt aratnak le. Úgy tűnik – ha nem lesz eső - egy hét alatt végeznek a 450 hektáros területtel.

„Az őszi árpa idei termésével nem nagyon lehetünk elégedettek. Az eddigi eredmények 30-32 mázsás termésátlagokat hoznak, arattunk már 23-as termésátlagút is meg ettől jobbat is. Tavaly a céges átlagunk 48 mázsa körül alakult, tehát ez jóval gyengébb, mint a tavalyi.” – nyilatkozta Polyák Imre.

Nem csak a termésátlag alacsony, hanem a növény sem nőtt meg, így kevesebb szalmával lehet kalkulálni. Ennek valószínű jó ára lesz, ám a gyenge árpaszemnek levitték még a tőzsdén is az árát.

„Itt valaki – véleményem szerint – jól akar ezzel járni. De valószínűleg a raktárral nem rendelkező termelőket hozzák így nehéz helyzetbe, aki nem tudja betárolni, azokat most dömpingáron kénytelenek odaadni ennyiért ezt a terméket és sajnos ők veszteségesek lesznek. Mi, és arra biztatnám a többi gazdatársat is, próbálják betárolni és hátha ki tudunk egy kicsit jobb árat csikarni a kereskedőktől.” – mondta el Polyák Imre.

Ugyanis azt rebesgetik - a vállalkozó szerint -, hogy a tavalyi 3500 forintos mázsánkénti ár helyett a kereskedők csak 2800-3000 forintot kínálnak az őszi árpáért. Termésátlag szempontjából nem lesz különb a helyzet a búzánál, sőt még gyengébb termés várható. A megyei FM hivatal szerint a beérkezett adatok alapján ugyan ilyen szomorú kép mutatkozik majd a rozsnál, a tavaszi árpánál és a tritikálénál is. A betakarításhoz szükséges gépmennyiség a megyében rendelkezésre áll. Mintegy ezer kombájn fog dolgozni aratáskor – ez a mennyiség már tavaly is elég volt.

szerző: Szilvási Ildikó

forrás: kecskemetitv.hu

Nincsenek megjegyzések: