Oldalak

péntek, június 19, 2009

Kormányszóvivői tájékoztató: Nincs sertéspestis Magyarországon

Nincs sertéspestis Magyarországon - szögezte le Gőgös Zoltán, a földművelésügyi minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón csütörtökön.

Az államtitkár minden ezzel kapcsolatos híresztelést jelentős kárt okozó, rémhírnek nevezte, megemlítve, hogy az álhírek megjelenése után már volt olyan importőr, aki jelezte: ki fogják tiltani az országból a magyar állatokat.

Emlékeztetett rá: nem sertéspestis miatt öltek le 50 mangalicát a Somogy megyei Újvárfalva-Nadalos egyik telepén, hanem mert a telep tulajdonosa engedély nélkül, szakszerűtlenül tartotta a sertéseket.

Ezen a kaposvári telepen egy hónapja jelentkeztek állatbetegségi problémák, elhullások, ezt követően vizsgálatokat végeztek és addig a telep és a környező település karanténját elrendelték. A vizsgálat megállapította, hogy nem sertéspestisben pusztultak el az állatok, de érdemi magyarázatot az elhullásra nem találtak, ezért az 50 állatot - kártalanítás nélkül - leölték. Pénteken feloldják a zárlatot, mivel további megbetegedés nem jelentkezett.

forrás: fvm.hu

Nincsenek megjegyzések: