Oldalak

csütörtök, június 18, 2009

Felejtsük el az olcsó élelmiszereket

Mivel táplálékra bármilyen élethelyzetben szükség van, a mezőgazdaság sokkal ellenállóbb a válsággal szemben, mint más szektorok. A kockázati tényezők azonban megsokasodhatnak, ha a gazdasági mélyrepülés nem fékeződik le a közeljövőben - állapítja meg az OECD és az ENSZ legfrissebb tanulmánya.

Az agrárárak, a termelés és a fogyasztás csökkenése a kezdeti zuhanás után mérsékelt maradhat a következő két-három év folyamán - derült ki a OECDés az ENSZ élelmezésügyi szervezetének mezőgazdasági előrejelzéséből, mely 2009-2018-as időtávra szól. Bár az árak sokat süllyedtek a 2008. évi csúcsok óta, a szegényebb országok lakosai számára továbbra is drágák az alapvető élelmiszerek. Az OECD előrejelzése szerint a sertés- és marhahúson kívül nem valószínű, hogy a következő évtizedben bármely alapvető táplálék ára visszatérjen a 2007-2008 előtti szintekre - még az infláció súlyát figyelembe véve sem.

A gabonafélék ára 10-20 százalékkal lesz magasabb, mint a 2006-ban befejeződött évtizedben, míg a növényi olajak ára 30 százalékkal nőhet. A világgazdaság helyreállása újra meghozhatja az élelmiszerek iránti keresletet a fejlődő országokban, a bioüzemanyag ágazat fellendülése pedig az ipari gabonák árát növelheti meg jelentősen. A hatalmas kilengések azonban továbbra sem zárhatóak ki, hiszen a termékárak szorosan kapcsolódnak az olaj árának változásaihoz, ezen felül az időjárás szeszélyei is egyre kiszámíthatatlanabbak.

forrás: penzcentrum.hu

Nincsenek megjegyzések: