Oldalak

csütörtök, június 18, 2009

Csökken a búzatermés Romániában

Akár 40 százalékkal is csökkenhet a tavalyihoz képest a romániai gabonatermés az aszály miatt a Romániai Gazdák Országos Szövetségének becslései szerint. Mindez azt jelenti, hogy az egy évvel ezelőtti hétmillióról négymillió tonnára csökken a kenyérgabona mennyisége. Ennek ellenére a szakemberek szerint nincs ok aggodalomra.

A hazai fogyasztásra mintegy 2,2 millió tonna gabona szükséges, vetőmagnak pedig 800 ezer tonna, így még mindig megmarad mintegy egymillió tonnányi többlet. Nem kell pánikba esni” – mutatott rá a szövetség elnöke, Viorel Matei.

Véleményét osztja egy másik szakmai szervezet, a Romániai Gazdák Egyesületeinek Ligája elnöke, Adrian Rădulescu is, aki szerint az idei búzatermés mennyisége 4,5 millió tonna körül várható.

Jelenleg egy tonna tavalyi búza ára 140–160 euró között mozog, míg az idei aratású gabona tonnájáért várhatóan 130 eurót kérnek majd el. Viorel Matei szerint egyébként állami segítség szükséges a learatott gabona raktározásához. „A raktározás rendkívül drága. A gazdák havonta 180 és 280 lej közötti összeget fizetnek tonnánként a raktározásért. Az államnak ezért anyagi támogatást kéne nyújtania a gazdáknak. Ehhez a mezőgazdasági tárca javaslatára meghozott kormányrendelet szükséges, előbb azonban a tárolóhelyek tulajdonosaival is meg kell állapodni” – vélte Matei.

Nem Románia az egyetlen ország egyébként, amely gondokkal nézhet szembe az aszály miatt. A Strategic Grains mezőgazdasági statisztikákkal foglalkozó cég szerint a magyarországi termelés is mintegy egymillió tonnával, 4,5 millió tonnára csökken idén. Ion Sandu, az Országos Meteorológiai Igazgatóság vezetője szerint júliusban és augusztusban jelentős mértékű szárazság várható.

szerző: Balogh Levente:

forrás: kronika.ro

Nincsenek megjegyzések: