Oldalak

kedd, június 16, 2009

Kevesebb lesz a gabona, drágább a kenyér

Az ország keleti felében már megkezdődött az aratás, Vas megyében Péter-Pálig várni kell a betakarítás megkezdésével. A tavalyihoz képest kevesebb lesz a gabona mennyisége, de a minőséggel, ha az időjárási körülmények megfelelőek, nem lesz gond. A szakemberek szerint valószínűleg emelkedni fog a kenyér ára.

Aranyló kalászokat látni ameddig a szem ellát a Szombathely határában lévő gabonatáblán. Mintegy 10 hektáron korai érésű őszi búzát vetettek. A gazdák szerint Péter-Pálkor megkezdődhet az aratás.

Kevesebb lesz viszont a gabona, mint tavaly. Áprilisban, amikor a fejlődés szempontjából leginkább szüksége lett volna a növényeknek esőre, a hónap végéig 2 mm esett csak. A tavalyihoz képest így gyengébb hozamokkal számolnak a gazdák.

Eső még kellene a gabonáknak, forró napsütés már nem.

Németh István, növénytermesztési ágazatvezető - Vasi Agro-Pannónia Kft.
"A tavalyihoz képest 20-25%-kal elmarad a termés. valószínűleg a kedvezőtlen időjárás miatt."

Ma tartottak tanácskozást a vasi gazdák, ahol szó volt arról is, hogy egyelőre nem tudni, mennyi lesz a gabona felvásárlási ára. A takarmánygabona ára jelenleg 32-33 ezer forint tonnánként, míg a kenyérgabonáé 40 ezer forint. De ez változik még a következő időszakban. A szakemberek szerint viszont szinte biztos, hogy a kenyér ára emelkedni fog.

Tóth István, titkár - MOSZ
"Mi azt hiszük, hogy a mezdőgazdasági árak emelkedése miatt nagyon mérsékelt élelmiszer-áremelkedés következhet be. sokkal inkább az áfa és a feldolgozás, szállítás költségei miatt."

A tanácskozáson az is elhangzott: a repce és a napraforgó felvásárlási ára csökkent. 20-25%-kal fizetnek kevesebbet tonnájáért mint tavaly. A repcéből 20-30%-kal kisebb hozammal számolnak a gazdák mint a legutóbbi aratáskor.

forrás: tvszombathely.hu

Nincsenek megjegyzések: