Oldalak

péntek, június 19, 2009

Cegléd térségében is elkezdődött az aratás

Elindultak a kombájnok. Idén a hagyományos aratási időpontnál majd két héttel korábban kezdődött el az árpa betakarítása. A hozam az előzetes várakozásnak megfelelő, azaz három és négy tonna között mozog, attól függően, hogy mennyi esőt kapott a tábla. Az átlag 150 milliméter, ami elmarad a sokéves átlagtól. Sajnos úgy néz ki, hogy az árak is hasonlóan alakulnak. Néhány nappal ezelőtt zuhanórepülésbe kezdett az árutőzsdei jegyzések.
Ezen az Újszilvás és Abony közötti területen kezdték el a betakarítást a Dél Pest Megyei Mezőgazdasági Részvénytársaság kombájnjai. Az Rt. összesen 500 hektáron termel árpát, szinte kizárólag saját célra, illetve vetőmagnak. A termést az állatállomány takarmányozására használják. Csütörtökön mintegy 40 hektárról takarították be a gabonát. A 4,2 tonnás hozam még ígéretes is lenne, a többi területen azonban ennél lényegesen alacsonyabb mennyiségre számítanak.
  • MÓD SÁNDOR, kerületi igazgató, DPMg Rt.: Az előzetes mérés szerint a fehérjetartalommal nincs probléma és a víztartalommal sincs, tehát mondhatom azt, hogy légszáraz állapotban takarítjuk be az árpánkat.
Vagyis nem kell a szárításra költeni. A gabona nem megért, hanem megsült illetve megszáradt - fogalmaz a kerületi igazgató. Igaz a szűkös csapadék miatt a gyomnövények sem terjedtek el, ezzel együtt azonban a gabonafélék sem nőttek nagyra. Vagyis alig lesz szalma. A betakarított szemtermés pedig az RT. takarmányszükségletét sem fogja fedezni, így a tőzsdén, illetve helyi gazdáktól fognak vásárolni. Mód Sándor kérdésünkre elmondta, az árak pár hete még elég magasan álltak. Mostanra azonban, augusztusi lejáratra például csak 28 ezer forintot kínálnak az árpa tonnájáért.
  • MÓD SÁNDOR, kerületi igazgató, DPMg Rt.: Azt kell mondani, hogy érthetetlen dolog történt a tőzsdén az elmúlt tíz napban, hiszen folyamatosan zuhannak az árak úgy az árpánál mint a búzánál, mondhatom azt, hogy a később betakarításra kerülő repcénél is. Ami azt jelenti, hogy a pillanatnyi árakon, - még az is akinek jó termése van - önköltségi alatti hozamértéket tud elérni. Tehát most mindenképpen ki kell várni.
Mód Sándor szerint az árakra a terméshozamok is hatással lesznek. A betakarítás azonban nagyon az elején tart, ráadásul, csak az ország déli és az alföldi részen kezdődött el. A kínálatot a dunántúli területekről lekerülő gabona határozza meg. Mivel azonban itt több csapadék hullott, azaz nagyobb hozamok várhatóak, félő, hogy maradnak az alacsony árak.

forrás: ctv.hu

Nincsenek megjegyzések: