Oldalak

péntek, július 25, 2008

Nem a klónozott húsra

A klónozott állatok húsának és tejének a fogyasztása eddig ismeretlen egészségügyi kockázatokat rejthet magában – állapította meg az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA).

Az uniós ügynökség szakvéleménye kiindulópontot képez az Európai Bizottság számára annak eldöntésekor, engedje-e a klónozott állatokból előállított élelmiszerek forgalmazását az EU belső piacán. Az EFSA állásfoglalása mindenesetre kereskedelmi vita kirobbanását vetíti előre Brüsszel és az Egyesült Államok között – mutat rá a Die Presse.

Jóllehet a klónozott sertések és marhák húsának a fogyasztásával kapcsolatos egészségügyi kockázatok eddig csekélynek bizonyultak, a most rendelkezésre álló viszonylag kevés adat mégsem ad megnyugtató választ, emiatt további vizsgálatok szükségesek – nyilatkozott Vittorio Silano, az EFSA vezetője. A pótanyaállatban lefolyó vemhesség esetében bizonyos tényezők alakulásának súlyosabb következményei lehetnek, mint a hagyományos módon megtermékenyített egyedeknél lezajlóknak – fogalmazott.

Korábbi, januári állásfoglalásában még azt állította a hivatal, hogy az állatok klónozása nem jár együtt környezeti vagy – emberi fogyasztás esetén – egészségügyi kockázattal – emlékeztet a Reuters. Brüsszel ezután márciusban bízta meg az EFSA-t a mostanra befejezett vizsgálat végrehajtásával, annak kapcsán, hogy az FDA amerikai élelmiszer-biztonsági felügyelet engedélyezte a klónozott marhákból, disznókból és birkákból származó hús forgalmazását. A tengerentúli döntés nyomán egyébként arra lehet számítani, hogy kereskedelmi viszály alakulhat ki Washingtonnal abban az esetben, ha a klónozott amerikai termékeket nem engedik be a jövőben az uniós piacra.

A kérdés eldöntésében az egészségügyi megfontolások mellett az európai etikai szakértők véleménye is szerepet fog játszani; ők januárban fenntartásaikat jelezték a klónozott állatok húsának és tejének felhasználásával kapcsolatban. Az EFSA mostani nyilatkozatától függetlenül a bizottság mindenesetre közvetlenül az uniós polgárokhoz kíván fordulni az ügyben, és a tervek szerint ősszel a lakosság véleményét is kikérik.

Az eddigi felmérések tanúsága szerint meglehetősen megosztottak a fogyasztók a klónozott állatok húsával kapcsolatban: a nemzetközi élelmiszertanács (IFIC) kutatásai alapján a megkérdezettek közel fele elutasítja az ilyen eredetű termékek megvásárlását. A legnagyobb amerikai tejtermelő, a Dean Foods pedig bejelentette, hogy az engedély ellenére sem kívánja klónozott állatok tejét forgalmazni az Egyesült Államokban, a lakossági félelmekre tekintettel.

forrás: vg.hu

korábban e témában a blogon megjelent írások:

Betiltaná a kereskedelmi célú állatklónozást az Európai Parlament

Az FDA biztonságosnak minősítette a klónokból származó hús és tej fogyasztását

FDA: A klónozott állatok húsa biztonságos

Nincsenek megjegyzések: