Oldalak

csütörtök, július 24, 2008

Egymillió tonna búza ázik

A még kalászban lévő termésből már nem lesz kenyér - A molnárok árcsökkentésre készülnek

Elmossa az eső a búzatermelők hasznát. A júliusi ősz egymillió tonna termést ért a földeken. Ha újra elindulhatnak a kombájnok, ebből többnyire már csak takarmánynak való gabonát arathatnak. A búza nyolcvan százaléka azonban már a magtárakban van. Ez is olcsóbb a tavalyinál, és a minősége jó, így a malmok máris kilónként 5-10 forintos lisztárcsökkenést jeleznek.

A gazdák állítása szerint a már magtárakban lévő búza zöme kiváló minőségű, a malmok vagy takarmánykeverők megbízásából ténykedő felvásárlók szerint azonban változó a minőség, s a csapadékos idő miatt a fuzárium nevű gomba pusztítja a szemeket. A termelők nettó áron számolva tonnánként 45-50 ezer forintot szeretnének kapni a jó minőségű búzáért, ezzel szemben a jelenlegi árak 36-41 ezer forint között mozognak. A "táskás embereknek" mondott, telephely nélküli alkalmi felvásárlók számára ez az ideális időszak, ilyenkor ugyanis könnyen megegyezhetnek a gazdákkal, s a megbízóra hivatkozva, későbbi elszállítást ígérve, számla nélkül, készpénzben előleget adnak, vagy kifizetik az egész tétel árát.

Hétfő óta lényegében esőszünetet tartanak a kombájnok. Ráadásul a gazdálkodók szerint kevés az arató-cséplő gép. Már nem divat a vendégaratás sem. Akinek emlékezete néhány évtizeddel visszanyúlik, felidézheti, amikor a tsz-központok és a termelési rendszerek szervezésében országrészek között vándoroltak délről északra gépestül az aratóbrigádok. A még lábon álló, érett búza ilyenkor saját energiáját éli föl. A meleg esőben ázó szem csírázni kezd, s a kalászban kihajt - mondta Raskó György a lajoskomáromi Győzelem Kft. vezetője. Az agrárközgazdász szerint az értékes, észak-dunántúli földeken még 200 ezer hektáron lábon áll és ázik a búza. Legalább egymillió tonna mag sorsa kérdéses. Az ilyen termény legfeljebb takarmánynak jó, mert az emberi fogyasztáshoz szükséges belső anyagai megcsappannak. (A takarmánybúza az étkezési minőségűnél 20-25 százalékkal olcsóbb.) Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke azzal erősítette meg a lajoskomáromi híreket, hogy szerencsére az elmúlt napok esői előtt a déli megyékben gyakorlatilag befejeződött a búza aratása. A hűvösebb északi országrész gabonatermesztőinek kell aggódniuk a még lábon álló termésért. Az elnök becslése szerint a termés 80 százaléka már biztos helyen van, s úgy tűnik, hogy 5-5,5 millió tonna lesz a termés, ami bőségesen fedezi a hazai liszt- és takarmányszükségletet. Sőt exportra is jut. A kérdés csak az, hogy a felesleget hol lehet eladni, ugyanis a környező országokból mindenhonnan bő termésről érkeztek hírek.

A Gabonaszövetség információi szerint Európában mintegy 20 millió tonnával több termett a tavalyinál. Lakatos Zoltán, a szövetség elnöke elmondta, hogy Ukrajna a tavalyi 1,5 millió tonnával szemben 7,5 millió tonnát fog exportálni zömében a magyarok bejáratott piacaira. Románia nemhogy önellátó lesz, hanem exportálni fog, ahogy Szerbia is a feleslegeit a magyarok korábbi bosnyák vevőinek szállítja. Lakatos Zoltán szerint nem ismétlődik meg a tavalyi eset, amikor a hiány miatt Magyarországon tengerparti, vagyis kikötői áron kelt el a belső felhasználásra szánt búza is. A Gabonaszövetség elnöke, aki egyben a HajdúGabona Zrt. első embere, beszámolt arról is, hogy az idén mintegy 120-130 ezer tonna búzát kívánnak felvásárolni. Eddigi tapasztalatai szerint rendkívül változó a magtárakban lévő termény minősége. Ahogy fogalmazott: nincs egyöntetű, ötezer tonnás tétel, ami állítólag megnehezíti a molnárok munkáját. Ettől függetlenül a malmok 1,2-1,3 millió tonna jó minőségű étkezési búzát tudnak felvásárolni, valószínűleg ennek zömét tonnánkénti 35-41 forintos árbázison. Augusztus közepétől már megjelennek az óbúzával kevert lisztek a forgalomban, és szeptembertől kilónként 5-10 forinttal csökkenhet a liszt a jelenleg 82-88 forintos átadási ára. A kérdés, hogy a pékek és a kiskereskedők ebből mennyit adnak majd tovább.

Lakatos Zoltán szerint exportra is marad, kérdés azonban, hogy a szűkülő piacon milyen áron tudják eladni a magyar búzát. Raskó György beszámolt arról, hogy a Dunántúlon elsősorban olasz és osztrák vevők vásárolnak. Társaságuk olasz felhasználókkal áll kapcsolatban, és az étkezési búzáért tonnánként 200 eurót, a takarmányért 155-160 eurót kínálnak. Raskó szerint az ilyen termelői üzleteket nagyon zavarják az illegalitásban dolgozó "táskás" kereskedők, akik elcsalják az áfát, s ebből tudnak tonnánként néhány ezer forinttal többet adni. Az agrárközgazdász úgy véli, hogy a gabonapiacon legalább egymillió tonna termény cserél így gazdát.

szerző: Czauner Péter

forrás: nol.hu

Nincsenek megjegyzések: