Oldalak

péntek, július 25, 2008

Az esők ellenére jó közepes gabonatermés várható

Az utóbbi napok esős időjárása ronthatja a még be nem takarított, mintegy kétmillió tonnányi búza minőségét, ennek ellenére a Gabonatermesztők Országos Szövetsége szerint az idén jó közepes kalászos gabonatermés várható Magyarországon.

Az idén 5,2-5,3 millió tonna őszi búza betakarítására számítanak a termelők. Ebből a termés kétharmada, azaz mintegy 2,5-3,0 millió tonna már a magtárakban van - mondta Vancsura József, a szövetség elnöke csütörtökön Budapesten.

Az esős időjárás miatt még a földeken lévő mintegy kétmillió tonna termés minősége romolhat, az jórészt csak takarmányminőségű lesz, nem étkezési - tette hozzá Vancsura József.

Az őszi vetésű kalászosokból - rozsból, zabból, őszi és tavaszi árpából, valamint tritikáléból - mintegy 2,1 millió tonna betakarítására lehet számítani. Így az őszi vetésű összes gabona mintegy 7,0-7,4 millió tonna lesz az idén Magyarországon.

Vancsura József közölte: a betakarításnak várhatóan a jövő hét végére be kell fejeződnie, amennyiben további eső nem lesz. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a napraforgónak és a kukoricának a mostani esős napok nagyon kedveznek és jót tesznek a vetéseknek. Így az elnök szerint kukoricából 6,0-8,0 millió tonna betakarítása várható az idén.

Vancsura József úgy vélte: étkezési búzából mintegy kétmillió tonna lehet ebben az évben Magyarország kivitele. Ebből a közeli hetekben várhatóan mintegy egymillió tonnát már el is tudnak adni.

A GOSZ első embere szerint raktárgondokkal az idén nem kell szembenézniük a termelőknek, mivel az országban mintegy 15-16 millió tonna raktárkapacitás áll rendelkezésre.

A gabonaárakat is kedvezőnek mondta, mivel a takarmánygabona ára 28-36 ezer forint között mozog, a termény fajtájától és a minőségtől függően. Az étkezési búza ára a fizikai piacon jelenleg 38-41 ezer forint között mozog, míg a tőzsdén meghaladja a 40 ezer forintot a termény tonnája. A gabonaszövetségnél ugyanakkor úgy számolnak, hogy az export 45-50 ezer forint között adható majd el tonnánként.

forrás: vg.hu

Nincsenek megjegyzések: