Oldalak

szerda, augusztus 15, 2007

Tele van a ...

Mostanság nagyon sokszor hallom a címben szereplő mondat kezdetet, amikor egy-egy vállalatnál a sertés helyzete után érdeklődöm.

Most mégis arra utalnék csak, hogy tele van a padlás is sertéssel.

Akár merre megyek az országban mindenhol két dolog köszön vissza:

  1. a telepek arra panaszkodnak, vagy azzal büszkélkednek, hogy ekkora bent álló telepi állományuk még sohasem volt,
  2. illetve az elkövetkezendő gabonaszűk esztendőt az állomány csökkentésével fogják átvészelni

Mi következik ebből logikusan?

Ha mindenki egyszerre fogja ráönteni a piacra a hízóit és a TF kocáit, akkor a csillagászati magasságokba szökött takarmányárak kéz a kézben járnak majd a bányászbéka feneke alatt leledző hízóárakkal. Ugyan ez volt helyzet a 2003-as aszály után is.
A sertés árak októberig nőttek, majd 2003 decemberéig drasztikusan csökkentek, és csak miután már elfogytak a hízó készletek, kezdtek el emelkedni ismét, igaz, hogy akkor 2004 júliusáig, míg el nem érték a 310 forintos szintet (ami kerek 100 Ft/kg-os emelkedés volt a decemberi árakhoz képest) meg sem álltak.
Ha igaz az a közhely, hogy a történelem ismétli önmagát, akkor ugyan ez a trend valószínűsíthető a mostani helyzetben is. Amennyiben az akkori árcsökkenést vesszük figyelembe, úgy még 40-50 forint mínusz benne van a levegőben a következő év elejéig.

Az az érvelés szerintem hamis, hogy a magas takarmányárak majd közvetlenül magukkal hozzák a hízó árak emelkedését. Úgy gondolom, a sertés átvételi árának emelkedését csak a hízó piaci hiánya fogja kikényszeríteni, mert a piacot az nagyon nem érdekli, hogy mennyiből állítják elő az általa igényelt terméket, amíg bőven van belőle, és egymást túllicitáló felajánlások érkeznek. Természetesen a magas takarmány árak miatt kieső termelés hiányt fog szülni, de erre még várnunk kell.

Egypár dolog azonban segítségünkre siethet, úgymint járványos állatbetegségek a konkurencia országaiban, vagy az euró árfolyamának jelentős változása, de a csodavárást meghagyom másoknak.

Tehát, kezeket a gatyamadzagra, és nagylevegő!

Nincsenek megjegyzések: