Oldalak

szerda, augusztus 29, 2007

Lefékez az agrárium - Sokan áron alul szabadulnának haszonállataiktól

A mai napon jelent meg a nol-on Czauner Péter tollából jelent meg az a cikk, melyből idézném az alábbi részeket:
...
A növénytermelőknek csak kis része lesz nyereséges az idén, az állattenyésztők számára pedig egyértelműen cudar hónapok következnek - mondta Magyar György, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára. A legtöbben az etetési módszerek, a takarmányozás átalakításával, olcsóbb táplálékok alkalmazásával próbálnak túlélni a jövő évi termésig. Sokan a szarvasmarhát újra a legelőre hajtják, másutt sietnek az eső utáni réti széna gyűjtésével. Máshol kénytelenek az állatállománytól megszabadulni. Magyar György szerint nem kizárt, hogy sorozatos felszámolások, csődök előtt áll a mezőgazdaság.
Sok múlik azon is, hogy a kormány milyen támogatási formákkal képes az állattartókat arra ösztönözni, hogy ne hagyjanak fel a sertéstartással - mondja Mentzel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Terméktanács titkára. Szerinte nem kell tartani attól, hogy visszatér a disznóölések és a háztól történő húskimérés időszaka, azt azonban aggasztónak véli, hogy az állattartók többsége igyekszik megszabadulni a kocáktól. Az egy éve még 11-12 ezer forintért kínált választási malacokat most 5-6 ezer forintért is odaadják.
Ezzel együtt a fogyasztóknak nem kell jelentős húsáremeléstől tartani, ugyanis mindenféle próbálkozás ellenére a feketevágást és a feketepiacon zajló húseladást nem sikerült visszaszorítani - hangsúlyozza Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. Úgy véli, a fekete, vagyis adó nélküli értékesítés már meghaladja a piaci forgalom 30 százalékát. Ugyanakkor a húsárak bizonyos mértékű emelkedését ez sem akadályozza, mint mondja: "a feketegazdaság sem változtat a hentesszámtanon", miszerint a tenyésztés költségeinek 60-70 százalékát az 50-70 százalékkal dráguló takarmány jelenti. Vagyis a feldolgozóknak is magasabb húsárakkal kell számolni, ám hogy ez mennyit jelent, arról egyelőre hallgatnak. Nem szeretnének ugyanis gazdasági versenyhivatali vizsgálatot.
...

forrás: nol.hu

Nincsenek megjegyzések: