Oldalak

szerda, augusztus 22, 2007

A Magyar Sertéstartók Szövetségének Elnökséga által José Manuel Barrosonak, az Európai Únió Bizottsága elnökének írt levél

Tisztelt Elnök Úr !

Az Únió szűkebb térségét, benne Magyarországot is, súlyos aszály sújtja.
Ennek következtében az állattartó ágazatok azzal szembesülnek, hogy az állati termékek értékesítési áraiban egyelőre nem érvényesíthető takarmány alapanyagok 100 %-al megemelkedett költségei kritikus helyzetbe sodorják a termelőket.
Az intervenciós kukorica készletek lehetőséget adnának arra, hogy legalább átmenetileg visszahűtsék a piacokat egy még kezelhető árszintre. Ezáltal az állattartók olcsóbban juthatnának hozzá a gabonához a mai irreálisan magas piaci árak helyett! Ezzel szemben a Gabona Irányító Bizottság döntései már hetek óta arra irányulnak, hogy a minél többet ígérő kereskedői lobbi vásárolhassa meg a magyarországi meghirdetett készleteket, majd ezeket szinte azonnal 20-40 euró/tonna haszonnal kínálhassa fel a takarmány nélkül maradt állattartóknak.
A legutóbbi alkalommal az állattartók 160-170.5 euró/tonna között pályáztak / előző héten az elszámoló ár még csak 146-152 euró volt ! ), ezek után a Bizottság 175 eurón és a felett engedélyezte a vásárlást mindössze a meghirdetett mennyiség felére és csupán kereskedők részére, így az állattartók ismét takarmány nélkül maradtak.

Tisztelt Elnök Úr !

A magyar állattartók ebből az esetből azt a konzekvenciát vonták le, hogy az Európai Únió intervenciós gyakorlata nem a fellépő takarmány hiány esetében kívánja az arra rászorulókat segíteni, hanem a magyar adófizetők pénzén ez idáig finanszírozott készletekkel vagy a maga vagy a kereskedők hasznát kívánja növelni úgy, hogy közben az állattartó ágazatok ellehetetlenülnek a magas árak miatt.
Az említett események miatt a magyar állattartók bizalma jelentősen gyengült az Európai Únió intézményrendszerét illetően, és emiatt sürgősen kérjük az eljárásrend azonnali áttekintését és az alkalmazott gyakorlat felülvizsgálatát.
Kérjük továbbá, hogy Elnök Úr saját hatáskörében eljárva segítse elő, hogy egy elfogadható árszinten a magyar sertéstartók és baromfi tartók a még megmaradt intervenciós készletek megvásárlása során elővásárlási joggal rendelkezhessenek, amennyiben vételi ajánlatuk a legmagasabb ajánlattól nem tér el 15 %-nál nagyobb arányban. Amennyiben nem tudunk takarmányhoz jutni, a magyar állattenyésztés drasztikus visszafejlődésével és az ezzel együtt járó politikai feszültséggel kell hamarosan szembe néznünk.

Budapest, 2007-08-08

Tisztelettel:
A Magyar Sertéstartók Szövetségének Elnöksége nevében:
Sákán Antal Elnök

Nincsenek megjegyzések: