Oldalak

kedd, augusztus 14, 2007

Emlékeztető a négy állattenyésztő szakmai szervezet képviselőinek Gráf József miniszter úrral folytatott megbeszéléséről

Emlékeztető

A négy állattenyésztő szakmai szervezet képviselőinek
Gráf József miniszter úrral folytatott megbeszélésről

2007. július 30.

Jelen voltak:
  • Antal Gábor, Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács
  • Bárány László, Baromfi Termék Tanács
  • Földi Péter, Baromfi Termék Tanács
  • Sákán Antal, Magyar Sertéstartók Szövetsége
  • Wagenhoffer Zsombor, Magyar Állattenyésztők Szövetsége
A megbeszélést az állattenyésztés súlyos helyzete, a fenyegető takarmánygabona hiány és a gyorsuló takarmányár-emelkedés miatt kezdeményezték.

A helyzet súlyosságát illetően a miniszter és a szakmai szervezetek képviselői egyetértettek.
Miniszter úr felvázolta a tárca szűkös mozgásterét. Elmondta, hogy kezdeményezte az EU bizottságnál az intervenciós raktárakban lévő kukorica készlet magyar termelőkhöz való juttatását, azonban a másik 26 tagállam ezt a kérést leszavazta. Ennek ellenére az aszályra való hivatkozással még egy kísérletet tesz a bizottságnál, és megkérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy ő is keresse meg levélben Barroso urat. Elmondta, hogy a legutóbbi pályázatra megnyitott mennyiségből a Concordiának nem sikerült vásárolnia, de nem tett le arról, hogy ezen a módon legalább 200 ezer tonna kukorica rendelkezésre álljon.
Arra kéri a szervezetek képviselőin keresztül a termelőket, hogy amint újra meg kell nyitni a pályázati lehetőséget, minél szélesebb körben pályázzanak.
Az állattenyésztő szervezetek vezetői nyomatékosan kérték, hogy mind az intervenciós, mind az új termés megvásárlásához biztosítson a tárca a termelőknek pénzügyi keretet. Elfogadják az 50%-os kamattámogatásos hitelt, de a keret nagysága legalább kétszerese kell hogy legyen a megemelt árak miatt, mint amit korábban az ilyen konstrukcióban meghatároztak. Felhívták a figyelmet arra, hogy közraktárba helyezés, mint biztosíték nagyon sok termelő esetében nem lesz megoldás, ezért egyéb banki biztosítékról is gondoskodni kell. Javasolták az állati termékek elsődleges feldolgozása során keletkező termékek ÁFA-jának 20%-ról 5%-ra való lecsökkentését. Ez nyilvánvalóan mérsékli a fogyasztói árat, ugyanakkor jelentősen csökkenti a feketegazdaság mozgásterét. A gyenge minőségű import termékek forgalmazásában előforduló visszásságok megszűntetését és a feketegazdaságból eredő termékek kiszűrését továbbra is elvárják az ellenőrző hatóságoktól.
Megerősítették az állattenyésztési ágazatoknak azt az igényét, hogy a megszűnt nemzeti támogatások helyett meg kell találni a módot az állattenyésztés támogatására.
Miniszter úr ígéretet tett arra, hogy amennyiben Brüsszel jóváhagyja az ún. állatjóléti támogatások jogcímén beadott tervezeteknek legalább két-három jogcímét, az FVM megfelelő rugalmasságot fog tanúsítani annak érdekében, hogy a támogatásokat az állattartók megkapják.
Tájékoztatták a minisztert a szervezetek képviselői, hogy a megbeszélésről a fentiek értelmében sajtótájékoztatót tartanak még aznap délután, hogy tudatosítsák a közvéleménnyel a magyar állattenyésztés életben tartásának nemzetgazdasági fontosságát.

forrás: VHT.hu

Nincsenek megjegyzések: