Oldalak

kedd, december 19, 2006

A stressz nincs hatással a kocák termékenyülésére

A holland Wageningeni Egyetem kutatása azt mutatta, hogy a kocák újrafalkásításának nincs negatív hatása a termékenyülésükre.
Mindazonáltal az újrafalkásítás valóban stresszt okoz.
A kutató, Nicole Soede két különböző kocacsoportot hasonlított össze. Az egyiket a termékenyítést megelőző 3. héttől a termékenyítést követő 3. hétig nem mozgatták. A másik csoportot ugyanezen időszak alatt hetente újrafalkásították.
Hierarchia harcok
Arra a következtetésre jutott, hogy a hierarchia harcok következtében stressz éri az állatokat, mindemellett azonban a kocák ugyan olyan könnyen vemhesültek, mint azon társaik, melyeket nem mozgattak.
Soedet meglepte az eredmény, mivel meg volt győződve, hogy a stressz negatív hatással lesz a termékenységre. „Szemmel láthatóan nagyon jók voltak a körülmények ennél a kísérletnél” mondta a V-focus magazinnak.

Forrás: www.pigprogress.net

1 megjegyzés:

Szobolevszki Zoltán írta...

Kedves Olvasóim!
Engem nagyon mglepett ez a kutatási eredmény (ahogyan a kutatót is :-)), mert eddigi ismereteim szerint az a legjobb a kocák termékenyülésére, ha a termékenyítés után a lehető legnagyobb nyugalmat biztosítják számukra.Ha van valakinek ezzel a témával kapcsolatos tapasztalata, megfigyelése, vgy észrevétele, akkor azt nagyon szívesen venném itt a hozzászólások között.
Üdvözlettel: Zoltán a szerk.