Oldalak

hétfő, december 04, 2006

A miniszter helyettese tájékoztatást adott Oroszországról

Sergej Mitin az orosz mezőgazdasági miniszter helyettese az Euro Tier-en tartott beszédében rámutatott, hogy Oroszország a szarvasmarha tenyészés területén a világ 8., sertéstenyésztésben a 9. és baromfitenyésztésben a 10. helyén áll. A hústermelésben a marha 38%-ot, a baromfihús s a sertéshús egyformán 28%-ot képvisel. Az importkvóták kiszabását és a pénzügyi támogatások bevezetését követően a baromfitermelés Oroszországban évente 15-17%-kal nő, míg a sertéshús hazai termelése is növekszik. Számításaik szerint az állattenyésztés 2006-ban 47 %-ra fogja növelni a mezőgazdaság bevételén belüli arányát a 2005-ös 44%-ról.

A miniszter megismételte, hogy Oroszország célja, az elkövetkezendő 2 évben 2%-kal több hús előállítása, melyre 15 milliárd rubelt szánnak a költségvetésből és mintegy 80 milliárd rubel áll rendelkezésre a legfontosabb projektekhez. A kis és közepes méretű telepek a növekedésükhöz szükséges finanszírozás 95%-át kaphatják meg nemzeti alapokból és egy másik 15%-ot a regionális forrásokból. A nagyobb telepek esetében a megosztás aránya kétharmad - egyharmad. A 8 éves hitel-megállapodások esetében a kamat kétharmadát az állam fizeti, míg a fennmaradó egyharmadot a farmer.

Az orosz mezőgazdasági termelés kiemelt nemzeti program segítségével történő előmozdításával kapcsolatos egyik legfontosabb kérdés manapság, hogy mit lehetne még tenni az állattenyésztés támogatásáért, jegyezte meg Mitin úr. A mezőgazdasági minisztérium projekteinek nagyjából 80%-ának finanszírozása egy 5 évvel ezelőtt megalapított állami tulajdonú bankhoz kapcsolódik. Az elmúlt évben Putyin elnök úr elrendelte, hogy több támogatást kell adni a mezőgazdasági vállalkozásoknak a tartozásaik csökkentése érdekében. A mezőgazdasági tevékenységek adózása egyszerűsödött, további hitelkereteket tettek hozzáférhetővé és programokat indítottak a vidéki területek szociális támogatásának fejlesztésére.

Forrás: WATT PIG E-newsletter

Nincsenek megjegyzések: