Oldalak

kedd, december 12, 2006

Az EU sertéspestisre vonatkozó szabályai sújtják a román sertéságazatot

Az EU döntése, hogy minden házisertést és vaddisznót vakcinázni kell sertéspestis ellen szerteoszlatta az exportra szánt hazai sertéshízlalás növekedésébe vetett reményeket.

Jövőre minden házisertésre és vaddisznóra sertéspestis elleni vakcinázás vár Romániában, de ez az intézkedés, melyet az Európai Bizottság (EB) és a Román Kormány is támogat évekre visszavetheti a sertéságazatot.

Ebben az évben Románia 42 megyéjéből 35-ben 600 sertéspestises esetet regisztráltak.
Ezen adatok miatt az EB az egész országot fertőzöttnek tartja.
„Az EU elfogadta a vakcinázást Romániában, mivel járványosnak nyilvánították a sertéspestist” mondja Niculae Lazar a Nemzeti Állategészségügyi – Állatorvosi Ügynökség (ANSV) Állategészségügyi Igazgatója. „Ameddig a sertéstenyésztés jelenlegi rendszere nem változik meg, addig a betegség nem fog eltűnni.”
Néhány sertéstelep a 80-as évek óta nem végzett semmilyen beruházást, és a háztáji sertéseket sem tartják biztonságos kutricákban. Sertéspestis előfordul állatvásárokon, ahol a sertések könnyen érintkezhetnek egymással.
„Ezek mind kockázatot jelentenek vírus fertőzés szempontjából” mondja Lazar. De ez mind a kistermelőknek, mind a nagyüzemi gazdaságoknak tragédia.
„Az az elképzelés, hogy az összes sertést vakcinázni kell katasztrófa” mondja Mihai Visan, a Román Hús Szövetség ügyvezető igazgatója. „A veszteségeket nehéz számszerűsíteni. Egy dolog biztos. A befektetők nem fognak tolongani a román piacon.”
Így azonban elkerülhető egy teljes tilalom bevezetése.
Az EU megerősítette, hogy 2007. január 1-től Románia képes lesz néhány sertéshús terméket más EU-s országokba szállítani azokból a feldolgozókból, melyek megfelelnek az EB higiéniai előírásainak, de sertést, sertéshúst és bizonyos feldolgozott húsokat nem.
„Rövid távon a program valószínűleg a nagykereskedelmi export visszafogását eredményezi, legalábbis, amíg a vakcinázási kampány előre nem haladt és az új sertéspestises esetek száma drasztikusan nem csökken” mondta az EB hivatalnoka.
A Román Hús Szövetség azonban szeretne exportálni olyan telepekről, melyek mentesek a sertéspestistől, vagy más országokból behozott és Romániában feldolgozott húst kiszállítani. Ez egyfajta bérmunka lenne a sertésfeldolgozás tekintetében.
Féltik a húsminőséget a vakcinázás miatt. Az injekciózások során az állatorvosok egy alacsony dózisú sertéspestis vírust juttatnak be, így a következő sertés generációk immúnisak lesznek erre a betegségre.
„A román gazdaság nem elég erős ahhoz, hogy a háztáji gazdaságok hosszú ideig ne hizlaljanak” mondja Marina Culea állatorvos.
A sertéspestis forrása szintén vita tárgyát képezi.
„A gazdálkodók azt mondják, hogy a sertéspestis a vaddisznóktól származik” mondja Lazar. „Az erdészek pedig azt mondják, hogy a házi sertésektől.” A jelentett sertéspestises megbetegedések száma a 2001-es 1-ről 2005-re 1508-ra nőtt a házisertések körében. Ez a vaddisznók esetében a 2001-es 2-ről 2005-re 34-re nőtt.
Az EU nyomására Romániában 2003-ban a háztájiban, majd 2006 januárjában a nagyüzemekben is abbahagyták a vakcinázást. A cél az volt, hogy segítsék a sertés ágazatot és remélték, hogy a betegséget fel tudják számolni.
Ahhoz, hogy mentesek lehessenek a sertéspestistől Romániában az összes sertést jelölni kell – ez olyan valami, amit már megtettek. Az elhullott állatok minden részét meg kell semmisíteni, mely hordozhatja a fertőzést, biológiai-bizonsági intézkedéseket kell bevezetni a telepeken és nyomon kell követni a sertések szállítását. 2005-ről idénre az 1500-as esetszám 600-ra csökkent.
De mindez nem volt elegendő.
Most Románia 3,8 millió háztáji és nagyüzemi sertése kap injekciót, de nem így a 13000 vaddisznó. Mégpedig azért nem, mert nem valószínű, hogy szépen sorba fognak állni, hogy megkaphassák a maguk injekcióját. E helyett a kormány helikopterekkel légi úton történő vakcinázást javasol, amikor a takarmányba kevert vakcinát a vaddisznók élőhelyére szórják le és remélik, hogy azt meg is eszik.
A részben az EU által támogatott vakcinázási program 2007-re valósul meg.
Amennyiben az elkövetkező 6 hónapban egy estet sem jelentenek, Romániát sertéspestistől mentessé nyilvánítják 2008 júniusára, mondja Lazar.
Románia ezt követően gondolkodhat a sertés exportban.
„Több tízmillió eurót költöttek az elmúlt években, hogy megfeleljenek az EUs szabványoknak a nélkül, hogy bármilyen lehetőség is lenne a sertés termékek exportjára” mondja Visan. „Mindig azt kérdeztük, hogy ki a felelős ezért a helyzetért, de sajnos ez nem több egy költői kérdésnél.”

Írta: Corina Mica és Michael Bird
Forrás: www.thediplomat.ro

Nincsenek megjegyzések: