Oldalak

péntek, december 22, 2006

Csökkentsük a változatosságot a növekedés optimalizálása érdekében

Egyesült Királyság – Annak érdekében, hogy optimalizálják a testtömeggyarapodást, és ezáltal a nyereséget a sertéstenyésztőknek változtatniuk kell a telepi menedzsmenten, hogy csökkentsék a szórtságot a battériás malacok és a hízók között, mondta Ed Sutcliffe az ACMC sertéstenyésztő cég technikai igazgatója a Nemzeti Sertés Szövetség Kelet Yorkshire-i Beverleyben tartott összejövetelén.

A meghatározó telepi menedzsment tippjei között szerepelt például, hogy a teljes nevelési periódusban (választástól vágásig a szerk.) minden héten le kell mérni a sertések egy csoportját, hogy meg tudjuk határozni a problémás időszakot.

„Sok termelő nem igazán tudja, hogy hogyan nőnek a sertései. Ők esetleg a választási súllyal és a hízlalási végsúllyal vannak tisztában, amit a telepről való elszállításkor mérnek,” mondta. „Egy kisebb csapat sertés lemérése minden héten felfedheti a szűk keresztmetszeteket a termelésben, ahol a növekedés visszafogottá válik, vagy meg is áll. Ez rávilágíthat azokra a területekre, melyek nagyobb figyelmet igényelnek, mint például amikor a sertések másik kutricába, vagy épületbe kerülnek, vagy takarmány váltás következik be.

A genetika megválasztásának szintén nagy jelentősége van. A sertéstenyésztőknek meg kell kérdezni maguktól, hogy vajon ők minimalizálták-e a felhasznált genetikai vonalakat. Sutcliffe úr nem javasolta a fajták keverését. Néhány termelő több mint kétféle kocavonalat és vonalkeresztezett, illetve szintetikus terminál kant használ, ami általában a végtermék szórtságához vezet.

Különösen az „anyai tulajdonságok” tekintetében mutatnak hiányosságokat a hízóból visszaválogatott kocasüldők, és ennek hatása lesz az almaikra, mely eltérő választási súlyokhoz vezet. „Létfontosságú, hogy lecsökkentsük a szórtságot választáskor. A legnagyobb és a legkisebb malacnak eltérő takarmányozási igényei vannak, és ha ezeket az igényeket nem elégítik ki a kiegyenlített növekedés elkerülhetetlenül megsérül.”

Amennyiben természetes fedeztetést alkalmazunk Sutcliffe úr azt javasolja, hogy egyféle kanvonalat használjunk, de szerinte szerencséssebb a nagyobb arányú mesterséges termékenyítés használata. Ez nem csak a szórtságot csökkenti le, de lehetővé teszi a termelőknek, hogy maximalizálják az optimális növekedést.

Forrás: www.thepigsite.com

Nincsenek megjegyzések: