Oldalak

szerda, december 20, 2006

Ez ugyan csirke, de azért mégis disznóság

A bio-csirke nem a legegészségesebb választás

A népszerű elképzeléssel szemben egy mostanában elkészült egyesült királysági kutatás szerint a bio-csirke nem táplálóbb, mint a hagyományosan felnevelt – sőt a kutatók úgy gondolják, éppen hogy kevésbé egészséges, és kevésbé ízletes.
A Strathclyde Egyetem élelmiszer kutatói a szupermarketekben kapható csirkemelleket vizsgálva azt találták, hogy a bio változatok kevésbé táplálóak és több zsírt tartalmaztak, mint a hagyományos módon nevelt csirkék.
A biotermékekért fizetett magasabb árakkal ellentétben, a tanulmány valamennyi tápanyag tesztjében a bio változatok alacsonyabb minősítést értek el.
A tesztelt bio változatok kevesebb omega-3 zsírsavat és alacsonyabb mennyiségű antioxidánst tartalmaztak, gyengébb ízt kölcsönözve ezáltal a húsnak. Néhány esetben kétszeres mennyiségű koleszterint mértek.
A tanulmány megkérdőjelezi azt a népszerű hitet, hogy a magasabb áron értékesített bio hús egészségesebb és ízletesebb terméket garantál.
„Biztonsággal mondhatom, hogy bio-csirke vásárlásával nem jutunk semmilyen táplálkozási előnyhöz” mondta Alistair Paterson, az International Journal of Food Sciences and Nutrition-ban publikált tanulmány társszerzője.
„Jobban járnak, ha hagyományos, vagy szabadtartásos csirkét vásárolnak. Nincsen rá garancia, hogy a bio-csirke több omega-3-t, jobb ízt, vagy alacsonyabb koleszterin szintet biztosítana.”
A biotermékek értékesítése az elmúlt hat évben megduplázódott az Egyesült Királyságban.

Forrás: www.worldpoultry.net

Nincsenek megjegyzések: