Oldalak

csütörtök, december 14, 2006

Nem jól fest a világ gabona helyzete

GLOBAL – az elmúlt hét évből hatban a világ gabonatermése kicsivel az éves felhasználás alatt volt

A világ áthúzódó gabona készlete 57 napos szintre csökkent. Mostanában az óriási nyereséggel járó a gabonákból történő etanol gyártás miatt még kevesebb gabona lesz exportálható más országokba. Az importra szoruló országok, mint Japán, Egyiptom és Mexikó aggódnak, hogy az USA kukorica exportja, mely a világ teljes exportjának 70%-a, meg fogja zavarni az állattenyésztési ágazatukat.

Más országokban is az exportálható kukorica mennyiségének csökkenését tapasztalják. Argentína mostanában függesztette fel az export engedélyeket a saját kukorica ellátási aggodalmai miatt. A Kínából történő export az előrejelzések szerint csökken, és ennek következtében, a belföldi árak gyorsabban kezdtek emelkedni országszerte, mely még a mostani várakozásoknál is kevesebb exporthoz vezethet.

A 2-es sárga kukorica amerikai ára novemberben átlagosan 164$/t volt, mely 67$-os, vagy 70%-os emelkedést jelent 2005-höz képest. Az argentin export ár szintén meredeken emelkedett az elmúlt hónapokban, közel 170 $/t-ra, mely 78$-os emelkedés 2005-höz képest. Mostanában más közönséges gabonák is egyre nagyobb piaci volument érnek el részben a kukorica helyzet mellékhatásának köszönhetően. Az Egyesült Államokban a cirok kezd nehezen beszerezhetővé válni, míg Ausztráliában az árpa és a zab ellátás csökken meredeken. Kanada is alacsonyabb árpa termést jelentett.

A teljes jelentés megtekintéséhez klikkeljen ide.

Forrás: ThePigSite News Desk

Nincsenek megjegyzések: