Oldalak

csütörtök, szeptember 02, 2010

Grillbajnokság a Népligetben

Aki sokféle, meglepő kompozíciót kíván látni, sőt eltanulni a grillcsapatoktól, annak ott a helye szeptember 5-én a budapesti Népligetben a Grillbajnokságon. A versenyre profi és amatőr kategóriában lehet nevezni.

A Magyar Grillszövetség a 11. Hazai Hús Grillbajnokságot a SzeptEmber Feszten rendezi. Laikusként nem is gondolná az ember, mennyi mindent lehet nyílt tűzön elkészíteni az előételtől a desszertig – a versenyen indulóknak persze nincs ilyen gondjuk.

– Ez egy nagyon komoly verseny, nemzetközi előírások szerint működik. Ötféle ételt kell készíteniük a versenyzőknek grillen, ami azt jelenti, hogy a fő húsételt csak és kizárólag szabad tűzön lehet készíteni. A feladatok között egy hal-, egy szárnyas-, egy sertés- és egy marhahús étel, valamint egy édesség elkészítése szerepel. Megválasztottuk, hogy idén a szürke harcsa lesz a magyar termék. Továbbá lesz magyar bőrös csontos csirkemell – azt lehet filézni is, na meg amit a versenyző kíván belőle. Szintén magyar eredetű lesz a sertés szűz és a hátszín. A desszert pedig saját fantázia szerint készül. A nem nagy összegű nevezési díj fejében majdnem az összes alapanyagot a Grillszövetség biztosítja, különböző támogatók és szponzorok által – mondta Ferenczi István, a Magyar Grillszövetség elnöke.

A versenyre bárki nevezhet, profi és amatőr kategóriában indítják az „ízletes csatát”. A derby reggel 8.30-kor kezdődik az árukosarak kiadásával, utána tűzgyújtás és főzés. Az első étket 10 órakor kell tálalniuk a versenyzőknek a neves szakemberekből álló zsűri elé.

A versenyprogramnak ugyan nem része, de különleges látványosságnak ígérkezik egy 18 kilós malac grillezése, amelyet nem mindennap és nem mindenhol látni.

Grillfortélyok

– Ahogy mindennek, a grillezésnek is megvannak a maga titkai, fortélyai. A legelső az, hogy a húst sohasem pácolhatjuk olajban, mert amikor ráteszik a rácsra, 
füstölni kezd. Ismerni kell a húsok sűrűségét is. Például egy hátszín nem biztos, hogy jó sűrűségű hús, ha 2 napig „áztattam” valamiben. Sokkal inkább sütés közben kell ecsetelgetni, s így szépen lassan sül át. Ezt pedig érteni kell. Éppen ezért mondtam az elején is, hogy mindenki „tud grillezni”, mindenki grillez is, de nem biztos, hogy az a termék tényleg minőségi lesz. Egy baráti társaságban nem biztos, hogy feltűnik, mert jól megsütötted és kész, elvagyunk egy pohár sör vagy bor mellett. Ám azért profi szinten grillezni, az már tudomány. Erre szeretnénk az országot megtanítani. Ez a rendezvény is ilyen indíttatásból született meg annak idején, no meg indul a honlapunk, s majdan oktatást is szeretnénk szervezni – mondta Ferenczi István.

forrás: metropol.hu

Azt gondolom, hogy az ilyen kezdeményezéseket kellene támogatni, ha erősíteni kívánjuk a hazai sertéshús pozícióját és fogyasztását! Sok sikert a rendezvényhez!

Nincsenek megjegyzések: