Oldalak

szerda, szeptember 22, 2010

Romániába viszik a magyar sertést

Míg az unió jó néhány országában kiemelten támogatják az állattenyésztést, nálunk a sertéságazatban idén júliusban megszűnt az állatjóléti és a gyógyszertámogatás. 




Ez kilónként 18 forint mínuszt jelent a sertéstartóknak. Ehhez jön még, hogy az állati hullák, a vágóhídi melléktermékek elszállítását sem támogatja már az állam. Közben Hollandiától Szlovákiáig ömlik be hazánkba az olcsóbb, de gyengébb minőség élősertésként, hasítva vagy részekre bontva. Szlovákiában, Ausztriában 10 százalék áfa terheli az élelmiszereket, így a húst is, nálunk 25 százalékos.

— Így kell versenyeznünk más államokkal, nem csoda, ha az egykori 10 milliós sertésállomány 2—2,5 millióra esett vissza, sokan abbahagyták nagyüzemileg és háztájiban is a sertéstartást — magyarázta Zsótér László, az Országos Sertésválasztmány elnöke, a kunágotai Bercsényi Zrt. elnök-vezérigazgatója. 

A hízó felvásárlási ára kilónként 320—330 forint, az előállítás önköltsége eddig 300 forint volt, de ez most emelkedik. Drágult a szemes, valamint a fehérjetakarmány, a szója mázsáját például 8 ezer helyett 11 ezer forintért adják. 

— Szigorú környezetvédelmi előírásoknak is meg kell felelni, korszerű  hígtrágyatárolót építettünk, a hitelt vissza kellene fizetni, de ez csak a gazdálkodás eredményéből lehetséges — hangsúlyozta Machnicz Endre, a medgyesegyházi Haladás Plus Kft. ügyvezetője. Őket is ugyanazok az elvonások és nehézségek sújtják, mint a kunágotaiakat és más megyei, még talpon lévő sertéstartókat. Jelenleg a Haladás Plus 250 kocás telepet működtet, de ha a feltételek nem javulnak, az könnyen ólbezárásokhoz vezethet. 

Zsótér László szerint a bankok szinte lehetetlenné teszik a mezőgazdasági termelők hitelhez jutását, ha hosszú tortúrával ez sikerül, akkor is magas a kamatteher. Ők is megújították a hígtrágyakezelő-rendszerüket, a hitelt törleszteni kell. Az elnök kifejtette, a hatóságok is rászabadultak a még megmaradt termelőkre, kis túlzással, ha zöld és nem szürke a szúnyogháló azért, ha szürke és nem zöld, azért bírságolnak. Amennyiben azonban a még küzdő sertéstenyésztők is „elkopnak”, nem lesz kit ellenőrizni, büntetni.

A hazai felvásárlási árnál többet kínálnak a románok a sertésért, így főként háztájiból odaadják a disznót. Csabai húsfeldolgozó szakember mondta, lényegében nem tud hízóhoz jutni. Az itthoni ár ugyanakkor a más országokból beömlő olcsó hús miatt alacsony. A kolbászkészítők vallják, jó kolbászt két mázsa feletti sertésből lehet készíteni, tehát   a téli szezonban lesz kereslet az ilyen súlyú jószágok iránt, bizonyára az árukat is megkérik.


forrás: gazdakor.szie.hu

Nincsenek megjegyzések: