Oldalak

hétfő, szeptember 06, 2010

Magyar húsexport Vietnámba?

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár Laoszban és Vietnámban tárgyalt.


Reális lehetőség a magyar-laoszi és a magyar-vietnami mezőgazdasági kapcsolatok bővítése Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárügyekért felelős államtitkára szerint, aki a két távol-keleti országban a helyi illetékes vezetőkkel az együttműködés lehetőségeiről tárgyalt.
 
Magyarország lesz várhatóan a harmadik ország az unió tagállami közül, amely Vietnamba húst exportálhat a mostani tárgyalások nyomán - mondta az államtitkár kedden, miután hazaérkezett Laoszban és Vietnamban tett látogatásáról.
 
Vietnam csak kétoldalú szerződések alapján hajlandó engedélyezni, hogy országa területére húst és húskészítményeket vigyenek be. A múlt heti megbeszélések kapcsán várhatóan néhány héten belül megkezdődhet a távol-keleti országba a magyar hús kivitele - fogalmazott.
 
Czerván György szerint ez jelentős agrárdiplomáciai siker, azt jelenti, hogy Magyarország gyakorlatilag korlátlan mennyiségben exportálhat a húsimportra szoruló távol-keleti országba, amelynek GDP-je dinamikusan növekszik, és ez az emberek fogyasztásában is jelentkezik. Kiemelte azt is, hogy mindkét - általa, a közelmúltban - meglátogatott távol-keleti ország fizetőképes.
 
Czerván György jelenlétében avatták fel Laoszban azt a magyar kivitelezésben készült, évi 4.000 tonna takarmány előállítására alkalmas üzemet, amely első a maga nemében ebben az államban.
 
A takarmányfeldolgozót annak a segély-hitelkeretnek a felhasználásával készítették el, amelyet - uniós kötelezettségként - Magyarország nyújt Laosznak. A 8,6 millió dollár segélyhitelkeretből a takarmányelőállító üzem építésére 2,2 millió dollárt fordítottak.
 
Laoszban a GDP több mint 50 százalékát a mezőgazdaság adja, és eddig ilyen üzem nem működött az indokínai országban, Laosz ugyanis eddig csak alapanyag-termeléssel foglalkozott - mondta Czerván György a beruházás jelentőségét érzékeltetve.
 
A kapcsolatépítést segíti, hogy Laoszban és Vietnamban is sok vezető tisztségviselő van a mezőgazdaság területén, aki még a múlt században Magyarországon tanult, ők érzelmileg kötődnek Magyarországhoz, s ezt a gazdasági kapcsolatok területén is kamatoztatni lehet - mondta az államtitkár.

Nincsenek megjegyzések: