Oldalak

hétfő, augusztus 30, 2010

Árollóba kerültek az állattartók

Nemcsak a liszt árát emelik idén a magas gabona árak, a sertés- és baromfitartóknak is dráguló termelésre kell felkészülniük, mivel a takarmányokhoz szükséges termény hamarosan felhajtja az árakat.


Mint érdeklődésünkre Radics Sándor, az évente 25 ezer hízót értékesítő ormándlaki Göcsej Pig Kft. vezetője elmondta, a sertések hizlalásához szükséges tápot maguk állítják elő a keverőjükben, de az ehhez szükséges szemes terményt vásárolják, mivel a megtermeléséhez nem rendelkeznek földdel.

- A sertéstápok 30-40 százalékát teszi ki a gabona, 30-35 százalékát pedig a kukorica, tehát mintegy 70 százalékot jelent a szemes termény, ami árban a takarmány körülbelül felét jelenti. Búzát alig tudtunk venni, mert szinte mindet kenyérgabonának adták el a termelők, árpával, tritikáléval tudjuk helyettesíteni, de ahhoz is drágábban lehet hozzájutni, mint tavaly. Ami a kukoricával történik, az pedig teljesen érthetetlen és indokolatlan. Még lábon áll, de az árutőzsdén már most, előre lekötve 50 ezer forint körüli a kukorica tonnája, ami körülbelül duplája a tavalyi árnak. Mivel kalászosból kevesebb volt, több kukoricát kell a takarmányba tennem. Így, ha ez az ár megmarad a kukorica betakarításakor is, olyan takarmányár alakul ki, ami agyonvágja az állattenyésztést - mondja Radics Sándor. 



A sertéstenyésztő vállalkozás vezetője szerint 15-20 százalékos takarmányár-emelkedésnek néznek hamarosan elébe. Hogy mikor? Ez a készletektől is függ, mint Radics Sándor elmondta, a Göcsej Pignél a takarmányhoz szükséges szemes szeptemberben még kitart, a kukorica talán október végéig, aztán év végén, de főleg a jövő év elején már jóval drágábban etethetik a sertést.

Arra a kérdésre, hogy mindezek nyomán kell-e a vásárlóknak sertéshúsdrágulásra számítaniuk, így válaszolt: - A magyarországi sertéstenyésztők a körülbelül 3 millió állattal nem tudják az árakat alakítani. Ez elsősorban az európai termelésen és árakon múlik. Ha az áruházláncok Dániából vagy Lengyelországból olcsóbban be tudják hozni a sertéshúst, nekünk is ahhoz kell alkalmazkodni, de ez ellehetetlenítheti a szükséges fejlesztéseket.

- Még most, jóval az aratás után sem állapodott meg a búza ára, jelenleg a tőzsedi ár tonnánként 48 ezer forint a tavalyi 28 ezerrel szemben, de a piacon 50 ezerért sem nagyon lehet venni - mondja a takarmány alapvető összetevőjének piaci helyzetéről Molnár Géza, az Első Zalai Takarmányipari Kft. ügyvezetője. A cég elsősorban baromfitápot állít elő.



Mint mondja, a búza magas ára húzza felfelé a kukoricáét is, és ez a gyártó számára is katasztrofális áremelkedést jelent. Megemlítette a takarmányárpa árát is, ami a felvásárláskor 25 ezer forint körül indult, de jelenleg már 43 ezer forint tonnánként. A szakember szerint gabonafronton 70-80 százalékos az áremelkedés.

- Mivel a gabona 60 százalék körüli alkotója a tápoknak, 8-10 forintos áremelkedésre lehet számítani. Ez nagyon jelentős áremelésnek számít. Pontosan még nem lehet tudni, de 15-20 százalékos áremelkedés is elképzelhető takarmányfronton. Az a probléma, hogy a termelők a hús felvásárlási árában nem tudják majd érvényesíteni ezt. Ha az árolló nagyon szétnyílik, a termelők egy része kénytelen lesz abbahagyni a munkát - mondta az ügyvezető.


Már drágább a baromfitáp
● A takarmánykeverők többsége máris kénytelen volt emelni az árait.
● Az egerszegi Első Zalai Takarmányipari Kft. is, mint vezetője elmondta, az új baromfiturnusok számára 4-5 forinttal, 10 százalékkal drágábban adja a tápot.
● A búzán kívül a tápok többi összetevője is drágult, a sajtolt repcepogácsa például a tavalyi 30 helyett idén már 60 forintba kerül.
● A vágók és a kereskedelem egyelőre tartani próbálják a húsárakat. 



szerző: Hajdu Péter
forrás: zalaihirlap.hu

Nincsenek megjegyzések: