Oldalak

hétfő, augusztus 23, 2010

Dunaföldvár lesz az ország bioetanol-fővárosa

Ma helyezik el az ország legnagyobb bioetanolgyárának alapkövét, a 25 milliárd forintos beruházás jövő év végére készül el és évente félmillió tonna kukoricát dolgoz fel üzemanyaggá.
Nyolc lehetséges helyszín közül választotta Dunaföldvárt a Pannonia Ethanol Zrt. egy bioetanol-előállító gyár helyszínéül. A hivatalosan ma induló projekt közel 100 millió euróba kerül és másfél év múlva indulhat el a termelés - számol be a Napi Gazdaság.
Az anyacég, az Ethanol Europe Ltd. - az amerikai Fagen Inc.-nel együtt indítja a beruházást - száz százalékban ír tulajdonban lévő vállalat. A cégnek Európa-szerte komoly bioetanolüzem-referenciái vannak, mind kivitelezésében, mind üzemeltetésében.
A dunaföldvári gyárban évente 500 ezer tonna kukoricát dolgoznak majd fel, amelynek eredményeképpen évente több mint 200 millió liter etanol üzemanyagot és 170 ezer tonna állati takarmányozási célra szánt fehérjét állítanak elő. A nyersanyagot a Cargill Magyarország Kereskedelmi Zrt. szállítja majd. A beruházás az amerikai Fagen Inc. tervezésében és kivitelezésében valósul meg - a cégalapító elnök-vezérigazgató, Ron Fagen is részt vesz a mai ünnepségen.
A Fagen Inc., amely 2006 és 2008 között közel ötven bioetanol-projektbe fogott a tengerentúlon, az újrahasznosítható energiában látja a jövőt, ezért a biomassza és a szélenergia felé is fordul. (A cég az egyesült államokbeli építőipari szakmai lista szerint jelenleg a 111. helyen áll félmilliárd dolláros idei árbevételével. A globális piacon ugyanakkor 1,6 milliárd dolláros árbevétellel a 125.)
A dunaföldvári beruházás 77 főnek ad majd munkát, ám közvetett módon ennek tízszeresére nőhet az újonnan létesített munkahelyek száma.
forrás: index.hu

Nincsenek megjegyzések: