Oldalak

szombat, november 03, 2007

November közepén tüntetnek a sertéstartók

Várhatóan mintegy 50-60 helyszínen - köztük a fővárosban - tüntetnek majd a sertéstartók november 15-én, mivel megítélésük szerint helyzetük teljesen ellehetetlenült.

Az országos tüntetés pontos menetrendjéről november 7-én határoz a demonstrációs bizottság - mondta Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára.
A tüntetés oka az, hogy a sertéstartók képviselői és Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter között nemrégiben zajlott egyeztető megbeszélés igen sovány eredményt hozott.
A titkár korábbi tájékoztatása szerint a felek csak abban értettek egyet, hogy az ágazat jelenlegi helyzete tragikus. A szakértők szerint fél éven belül a jelenlegi 3,8 millióról akár 2,5 millióra csökkenhet a sertésállomány.
A Sertéstenyésztők Országos Választmánya szerint a minisztérium egyetlen konkrét ígéretet tett, mégpedig azt, hogy az úgynevezett állatjóléti támogatást, amely ez év április 30-ig járt a tenyésztőknek, még az idén kifizeti.
A sertéstenyésztők megbízottai ezért úgy döntöttek, hogy a jövő hónap közepén az ország 18 megyéjében és a fővárosban is tüntetnek érdekeik érvényesítése érdekében. Nógrád megye azért marad ki az országos tüntetésből, mert itt gyakorlatilag már megszűnt a sertéstartás. A pontos menetrendet a következő napokban határozzák meg - közölte Tóth István.
Az utóbbi időben a húspiacon kialakult helyzetért nem a húsfeldolgozók a felelősek, az árcsökkenés az egész európai piacra jellemző folyamat - szögezte le a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöksége, amely szerint a rendkívüli piaci helyzetben a kormánynak át kell tekintenie, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésére annak kezelésére.
A KSH adatok azt mutatják, hogy ez év augusztusában a tavaly augusztusi árakhoz képest a sertéshús fogyasztói ára 2 százalékkal emelkedett. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint viszont a vágósertés termelői ára augusztus végén közel 14 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A Magosz véleménye szerint a sertéshústermelés önköltsége kilogrammonként mintegy 100 forinttal haladja meg a felvásárlási árat élősúlyban számítva. Azaz: míg a sertéstartók 1 kilogramm sertéshúst mintegy 350 forintért állítanak elő, addig a feldolgozók, felvásárlók csak mintegy 250 forintot adnak kilójáért.

forrás: origo.hu

Nincsenek megjegyzések: