Oldalak

hétfő, november 12, 2007

Megállapodás

Amely létrejött egyrészről a Földmüvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (a továbbiakban FVM), másrészről a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, valamint a Magyar Parasztszövetség (továbbiakban termelők tárgyaló delegációja ) között - a hosszú távú kiszámítható piac és árstabilitás érdekében, a termelők helyzetének javítására a sertés termékpályán - az alábbi napon és helyen, a következő feltételekkel:

A sertéstartók tudomásul veszik az eddig megtett intézkedéseket (1.számú melléklet). Az ágazat helyzetének javítása érdekében az alábbi intézkedések születnek, amelyek a sertéságazat részére mintegy 10 milliárd Ft támogatás kifizetését teszik lehetővé.

I. Az FVM vállalja:

  1. Az új sertés (és baromfi) állatjóléti támogatás meghirdetését. A tervezetek notifiációja november elején megtörténik. A notifikációt követően a jogszabály azonnal meghirdetésre kerül negyedéves elszámolással, éves kifizetéssel. A támogatás éven belül nem kerül leállításra.
  2. Az 53/2007. (VII. 2.) FVM rendelet módosítását. Az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló 53/2007. (VII. 2.) FVM rendelet módosítását elkészítette és bejelentette az EU Bizottság részére az FVM. Ennek keretében jelentősen kibővül az igénylők és a vizsgálatok köre. Várható meghirdetése még ez évben.
  3. Az állattartó részére az állati hulla megsemmisítésére vonatkozó új támogatás bevezetését. A jelenleg működő támogatási konstrukciót a FVM átalakította az új EU Iránymutatásnak megfelelően, és a tervezetet 2007. szeptember 27-én notifikációra benyújtotta a Bizottság részére. A tervezet a támogatás többszörösére történő növekedését tartalmazza.
  4. Állami gabona-készletezést, értékesítést. A FVM javaslatot tesz a tulajdonosi feladatokat ellátó Nemzeti Vagyonkezelési Tanácsnak állami gabona készletezésére annak érdekében, hogy szükség esetén a rászoruló állattartó takarmány szükséglete biztosított legyen.
  5. A fekete gazdaság visszaszorítását szolgáló intézkedés csomagot. A FVM érvényt kíván szerezni annak, hogy a szállítólevél és a szállítójegyzék szigorú számadású bizonylatként legyen kezelve. Az FVM novemberben ez év végéig tartó komplex ellenőrzési kampányt indított, meghatározott szakmai tartalommal, az állategészségügyi hatóság, az APEH, és a szakmai képviseletek bevonásával.
  6. A felek megállapodnak, közösen megvizsgálják, hogy azon sertéstartóknak, akik kapacitásuk csökkentésére vagy megszüntetésére kényszerülnek, az ebből adódó hátrányuk enyhítésére milyen segítséget tudnak nyújtani.
  7. A tenyésztési hozzájárulás eltörlését. A tenyésztési hozzájárulás eltörlését tartalmazza az Országgyűlés elé benyújtott adórendeletek módosításáról szóló törvény tervezete, miszerint 2008. január 1.-től megsznik a befizetési kötelezettség, a költségvetési forrás biztosítása mellett.
  8. Az általános de minimis támogatási konstrukció keretében jogszabály kidolgozása annak érdekében, hogy a sertés- és (baromfi) termeltetést folytató termeltető szervezetek és termelői együttműködések, halasztott fizetési konstrukcióban meghatározott kondíciókat és árakat tartalmazó több éves szerződés alapján, termeltetési előleget nyújtsanak. Várható meghirdetése még ez évben.
  9. Az FVM pályázatos konstrukciót dolgoz ki, a 2004/C 244/02 EU Iránymutatást alkalmazva, szoros együttműködésben az érdekképviseleti szervezetekkel, a sertéstartók által szerkezetváltási program alapján igényelhető támogatásra, amely a minőségi árutermelést kívánja ösztönözni. A konstrukciót notifikációra benyújtja az EU Bizottsághoz. Várható meghirdetése a jóváhagyást követő 1 hónapon belül.

II. Az FVM, az érdekképviseleti és szakmai szervezetek bevonásával kidolgozza és kezdeményezi a termőföldről szóló törvény módosítását annak érdekében, hogy a gazdálkodó szervezetek megszerezhessék – jogszabályban rögzített mértékben és feltételekkel – az állattartás biztonságos működéséhez szükséges termőföld tulajdonjogát. A FVM kezdeményezi, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet kezelésében lévőtermőföldek használatának megszerzésében az állattartók elsőbbséget kapjanak.

III. Az FVM ismételten kezdeményezi, hogy a Munkaerőpiaci Alapból a sertéságazatban kialakult válság miatt jelentős, átmeneti likviditási problémákkal küzdő vállalkozások, az általuk foglalkoztatott munkaerővel kapcsolatos költségek érezhető mértékű csökkentésére, bér és társadalombiztosítási járulékfizetési kedvezményt kapjanak.

IV. Az FVM megvizsgál minden lehetséges megoldást és intézkedik annak érdekében, hogy a 2009. évben bevezetésre kerülő SPS támogatási rendszerre történő átállás keretében az állattenyésztők helyzetét figyelembe vevő, azt javító intézkedések szülessenek.

V. A FVM kezdeményezi, hogy a hatályban lévő hazai kölcsönös megfeleltetési rendszerbe illeszthető jogszabályok - különösen a környezetvédelmi előírások - ne tartalmazzanak szigorúbb követelményeket annál, mint amit a közösségi jogszabályok meghatároznak.

Az FVM kezdeményezi a Kormánynál, hogy az állattartó telepek esetén pozitív megkülönböztetést alkalmazva semmilyen további pénzügyi, hatósági terhelést ne vezessenek be, beleértve azt, hogy az állattartó telepek nem kezelhetők azonos módon az ipari kiemelten veszélyes üzemekkel.

VI. Az FVM, az érdekképviseleti és szakmai szervezetekkel, terméktanácsokkal közösen, kidolgozza a sertéságazat hosszú távú stratégiáját.

VII. A termelők tárgyaló delegációja vállalja:

A termelők tárgyaló delegációja kinyilvánítja, hogy a megállapodásban foglalt, folyamatban lévő és tervezett intézkedések szinkronban vannak a termelők követeléseivel. Ezek teljesülése a sertéstartók helyzetének javulását eredményezi.

A termelők tárgyaló delegáció vállalja, hogy a Megállapodást azonnal ismerteti a Demonstrációs Bizottsággal, és javasolja a 2007. november 15-i országos demonstráció lemondását.

A Megállapodást a felek, mint akaratukkal mindenben egyezőt, jóváhagyólag írták alá.

Budapest, 2007. november 12.

Felek:
A termelők tárgyaló delegációja nevében:

Kovács Lajos Mészáros Illés Dr. Vidmann Mihály

FVM

Gráf József


1. számú melléklet

Megtett intézkedések az állattenyésztés jövedelem helyzetének javítása érdekében

  1. Berakodási költségek díjmentessé tétele a sertés és a baromfi esetében.
    A berakodási költségek díjtétel mentesítését biztosító, az egyes állategészségügyi igazgatási szolgáltatások díjáról szóló 46/1999. (V. 19.) FVM rendelet módosítása 111/2007.(X. 1.) számon megjelent.
  2. A sertés meghatározott betegségei vérvizsgálatának költség mentesítése.
  3. A baromfi esetében a szalmonella vizsgálat költségmentesítése.
  4. A szarvasmarha útlevél és marhalevél kiállítása díjmentessé tétele.
  5. A gabona közraktározási támogatása az állattenyésztők részére.
    Az állattenyésztők részére érvényesíthető csekély összegű (de minimis) támogatás 2007. szeptember 04-én megjelent a földmvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 94/2007. (IX. 4.) FVM rendelete a biztonságos takarmányellátás érdekében az feltételeiről.
  6. A sertés és baromfi haszonállat-tartási támogatás igénylésének előre hozatala.
    A támogatás adóhatóságtól való igénylését a hatályos jogszabály 2008. január 1-jét követően engedélyezte. Az FVM rendelet módosítással intézkedett, miszerint a 2007. január 1 és április 30-a közötti támogatást ez év október 20-tól igényelheti a sertéstartó.
  7. A vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló 75/2003. (VII. 4.) FVM rendelet módosítása.
    Megjelent a vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló 75/2003. (VII. 4.) FVM rendelet módosítása, amely költségtakarékosabb technikai lebonyolítást tesz lehetővé, és az ellenőrzés folyamatát megerősíti.

forrás: fvm.hu

Nincsenek megjegyzések: