Oldalak

hétfő, november 12, 2007

Elmarad a sertéstenyésztők demonstrációja

Várhatóan elmarad a sertéstartók november 15-re tervezett országos demonstrációja, mivel megszületett a megállapodás a sertéstartók és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megbízottai között. Ezt Gráf József agrárminiszter, valamint a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), illetve a Magyar Parasztszövetség képviselői közös sajtótájékoztatón jelentették be hétfőn.

A tervezett tüntetés lefújásáról szerdán a demonstrációs bizottság kibővített ülésén döntenek véglegesen a sertéstenyésztők képviselői a tárgyalóküldöttség javaslata alapján. A megállapodás lényege, hogy a jövő év tavaszáig a sertéstartók mintegy 14-15 milliárd forintot kapnak az ágazat helyzetének javítására.

A forrás kétharmada nemzeti pénzekből jön, míg a fennmaradó hányadot várhatóan az uniós költségvetés finanszírozza majd - mondta Gráf József. Hozzátette: a sertéstartók így mintegy 10 milliárd forintnyi támogatási forráshoz juthatnak hozzá az első körben.

Az agrártárca irányítója jelezte: a sertéstartók képviselői és a minisztérium megbízottai között egyetértés volt a helyzet értékelésében. Az ágazat súlyos helyzetben van. Az önköltség mintegy 90-100 forinttal haladja meg a felvásárlási árat. Egy kilogramm élősertésért a felvásárlók, feldolgozók most mintegy 260 forintot fizetnek, míg az önköltség 350 forint körül van.

A miniszter utalt arra, hogy a sertéstenyésztők kárát teljes mértékben nem lehet kiküszöbölni, mert az elsősorban a világpiaci tendenciák miatt következett be. Rendkívüli módon drágult a takarmány és Magyarországon is aszály sújtotta a növénytermesztést. Ezért a minisztérium célja elsősorban az volt, hogy az ágazat szereplőinek túlélését biztosítsa.

Az Európai Unió engedélyezte az úgynevezett magántárolás bevezetését, valamint szó van arról is, hogy az unió exporttámogatást adna a sertéshús kiviteléhez harmadik országba. Ez utóbbiról azonban még nem született döntés. Magyarországon a sertéstartók költségeinek csökkentését tűzte ki célul az agrárkormányzat. Ezeket a költségcsökkentési tényezőket várhatóan november 15-ig elbírálják az unió illetékesei - mondta Gráf József.

A költségcsökkentést elsősorban az állategészségügyi kiadások mérséklésével, valamint az úgynevezett állati hullamegsemmisítési költségek átvállalásával lehet megoldani az agrárminiszter szerint. Emellett egy biztonsági gabonatartalék képzése is szükségessé válik, továbbá egy ötéves futamidejű kedvező kamatozású hitelkonstrukciót is igénybe vehetnek a sertéstartók anyagi gondjaik enyhítésére.

Tervezik a feketegazdaság elleni fellépést is, amelynek súlya az ágazatban a szakértők becslése szerint mintegy 25-30 százalék. Emellett a mezőgazdaság fejlesztésére szánt 7 éves keret 60-65 százalékát az állattenyésztés modernizálására kívánják fordítani.

Mészáros Illés, a MOSZ Országos Sertéstenyésztői Választmányának elnöke közölte: amennyiben nem tudtak volna megállapodni a minisztériummal az ágazat stabilizálásáról, úgy elkerülhetetlen lett volna a vagyonfelélés. A szakember szerint az elmúlt 100 év legmélyebb válsága van a sertéstenyésztésben. Vidmann Mihály, a Magyar Parasztszövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy a legfontosabb cél a magyar sertéstenyésztők versenyképességének javítása.

forrás: origo.hu

Nincsenek megjegyzések: