Oldalak

péntek, november 09, 2007

Már igényelhető a sertéshús magántárolási támogatása

MVH
A magántárolásra várhatóan legalább 5 hónapig lesz lehetőség

A jelenlegi sertéspiaci zavarok enyhítésére, azaz az árcsökkenés megállítására szerdától a sertéshús magántárolási támogatást is igényelhetnek a gazdálkodók - tájékoztatta az MTI-t szerdán a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) sajtófőnöke.

Soproni Horváth Lajos jelezte: ez ügyben az MVH csak azoknak a kérelmét fogadja el, akik a hús- és élőállat-ágazatban legalább 12 hónapja üzleti tevékenységet folytatnak és megfelelő hűtő-tároló kapacitással rendelkeznek.

Csak olyan minőségű friss húsra nyújtható be magántárolás támogatására vonatkozó igény, amely olyan állatból származik, amelyet nem több, mint 10 nappal a termék magántárolására történő raktározásának időpontja előtt vágtak le.

A minimálisan felajánlható hús mennyisége 10 tonna kicsontozott termék, illetve 15 tonna más termékek esetében. A magántárolási támogatást 3, 4, vagy 5 hónapra lehet igénybe venni. Mindez sertéshús féleségenként eltérő mértékű támogatást jelent, ami 20-25 forint kilogrammonként és havonta. A magántárolásba kerülő hús maximális mennyiségével kapcsolatban a jogszabályok nem tartalmaznak korlátozást - emlékeztetett a sajtófőnök.

A magántárolásba bevont húsféleségek körét az MVH honlapján közzétett közlemény tartalmazza. Ebből a támogatás további feltételeit is megismerhetik az állattartók.

A magántárolásra várhatóan legalább 5 hónapig lesz lehetőség. Ám az unió Bizottsága folyamatosan értékeli a piaci helyzetet, és ennek függvényében dönthet új magántárolás meghirdetéséről.
További részletek és letölthető dokumentumok: itt

forrás: fvm.hu

Nincsenek megjegyzések: