Oldalak

péntek, november 09, 2007

A 2007.10.17-i FVM és Sertésszövetség közötti tárgyalás anyaga

Jelen vannak:
Gráf József Miniszter
Máhr András Szakállamtitkár
Dr Bognár Lajos Mgszh Elnök h.

A Sertésszövetség részéről:
Sákán Antal Elnök
Dr Pick Róbert Alelnök
Pálfi Gábor Bácsalmási Zrt.
Nagy Sándor Hage-Nagisz Rt, Alföldi Sertés Szöv.
Párkányi István Dekahyb, Tiszántúli Sertés Szöv.
Böjtös László Rábamenti Zrt

Az Október 10.-i figyelemfelhívó Kapuvári demonstrációt követő egyeztetésen meg lettek ismételve a 2007. 08.15-én az ágazat érdekében tett javaslatok némi kiegészítéssel:

Ezek a következőek:
  1. Az 5 éves takarmányvásárlási hitel hitel mellé, esetleg helyett kérjük, hogy az állami cégek vásároljanak fel gabonát, melyet a termelők halasztott fizetéssel vásárolhassanak meg. Igény: 100 ezer to/ hó, minimum 4 hónapon keresztül. A kamattól az állam tekintsen el, vagy igen szerény mértékűt számoljon fel. A takarmány hitel futamideje min 6 hó kell hogy legyen 3 hó türelmi idővel.
  2. Kérjük a hústermékek áfáját csökkenteni, mert ez az egyik alapja a fekete gazdaságnak.Kérjük, hogy olasz és lengyel mintára vizsgálja meg az FVM a PM-el együtt, milyen lehetőség lenne a befizetendő sertés értékesítés Áfa részéből termelői visszatartásra, kompenzálásra.
  3. A piac fehérítése miatt kérünk koordinált hatósági ellenőrzéseket Élelmiszerbiztonsági Hivatal, Apeh, Mgszh bevonásával. Kérünk erre munkacsoportot felállítani koordinációs céllal. A PM-el ez ügyben kérjük a kapcsolatot felvenni.
  4. Kérjük az összes termelőt érintő, FVM-es hatáskörbe tartozó hatósági díj fizetését felfüggeszteni, azok támogatására notifikációt kezdeni. Hónapokig nem tudunk pl. Atev díjat fizetni, kérünk ez ügyben tárgyalásokat folytatni az illetékesekkel.
  5. Kérjük az állami adók és járulékok halasztott fizetési lehetőségét megteremteni
  6. Kérjük az Adóelőleg feltöltési kötelezettség felfüggesztését az állattartók esetében
  7. Kérjük az esedékes hitelek tőketörlesztésével kapcsolatban a prolongálási lehetőség megteremtését
  8. Kérjük, hogy a prevenciós és egyéb vakcinázási költségek támogatásához teremtsünk lehetőséget az 53/2007-es rendelet módosításával, azért is mert a nagyüzemek a későbbiekben sem képesek 100 %-ban lehívni az állatjóléti támogatást. Kérjük az Aujeszky mentesítési rendelet meghirdetését, a PRRS mentesítési program megkezdésést. Jelezzük, hogy a Jogalkotónak 2006. 01.01 óta végrehajtási rendeletet kell alkotnia ez utóbbira, mert bejelentési kötelezettséggel bír a betegség. Kérjük, hogy a 2007. 05.01-től az új állatjóléti rendelt meghirdetéséig kieső támogatási keretet egyéb módon- lásd előbbiek- juttassuk el az ágazat szereplői részére.
  9. Kérjük, az Európai Úniós Miniszterek Tanácskozásán a Magyar Delegáció partnerekkel együtt vesse fel a GMO-s kukorica behozatalának engedélyezését, vagy harmadik országba irányuló hús export esetén annak szubvencionálását.
  10. A beruházási támogatásoknál kérjük a finanszírozási előleg-min. 20 % -lehetőségének biztosítását.

Sákán Antal

Sertésszövetség

forrás: sertesszovetseg.hu

Nincsenek megjegyzések: