Oldalak

szerda, március 07, 2007

Mikorra lesz nyereséges a sertéságazat?

A négymilliós sertésállomány – ami történelmi mélypont – további félmillióval csökkenhet a közeljövőben. A Vágóállat és Hústermék Tanács szerint javulás 2007 májusától várható. Ekkortól ugyanis hasonló támogatást kell működtetni minden uniós tagországban.

Horn Péter akadémikus szerint azonban más is hiányzik a sikerhez. Ő először még a 90-es évek legelején kongatta meg az akadémián a vészharangot, és arra kértem a jelenlevőket, hogy az állami támogatási rendszer minden energiájával támogassa a sertéságazatot, mert ha belépünk az unióba, a magyar sertéstenyésztők globális versenynek lesznek kitéve, amire fel kell készülni. A támogatást szükségesnek látta a technológiai, technikai korszerűsítésre, a szakmai színvonal növelésére és az integrációra. Ezt írásba is adták ágazatokra lebontva, mégsem így történt, a támogatási pénzek nem a korszerűsítésre, a versenyképesség megerősítésére mentek el, hanem a meglévő módszerek fenntartásra és tovább éltetésére. És ez nagyon hiányzik most, mondta el az akadémikus. A nyugat-európai gazdaságokban hatalmas fejlesztések mentek végbe (klimatizálás, automatizált etetés, takarmánygyártás), és az integrációs elemeket is rendbe rakták. Ott ezek ma a meghatározói a világpiaci áraknak és a versenyképességnek. Ez az alapkövetelmény az átlagos vagy a világ átlagtrendjébe belesimuló sertéstípusokra vonatkozik. Ami a tőkehúsnak meg a termékeknek azt a szektorát, termeli, amiből legtöbb kell. Itt kő kemény ilyen kritériumok vannak.
  • Aki, olyan piaci szegmenseket céloz meg, amely hajlandó egy más árban és más minőségben gondolkodni, ott az adott sertés típushoz, az adott környezethez igazodó technológiát kell nagyon jól megcsinálni. De ott sokkal többet el lehet ismertetni. Ez vonatkozik például a mangalicásokra is. Azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy a mai sertéstípusokkal is lehetne más típusú termékeket előállítani. Én jártam nagyon sok helyen a világban, és igény lenne olyan sertésre is, aminek íze van. És ezt valószínűleg nagyobb súlyú disznóból kellene megcsinálni, így egész más árakat tudnának elérni.

Berta Béla interjúja nyomán

Forrás: radio.hu

Nincsenek megjegyzések: