Oldalak

vasárnap, március 25, 2007

A cseh sertéstenyésztők visszaléptek az osztrák határzártól

A cseh sertéstenyésztők hétfőn tüntetést tartanak a Dolni Dvoriste-i osztrák cseh határállomáson, de nem akadályozzák a forgalmat, jelentette be Jan Veleba a Mezőgazdasági Kamara elnöke.

Ahogy már korábban arról én is beszámoltam a blogomon a felháborodást és tiltakozást az váltotta ki, hogy az Interspar üzleteinek felében nemrégiben minőségi és mennyiségi kifogásokra hivatkozva beszüntette a cseh sertéshús értékesítését, és helyette a Ausztriából származó sertéshúst értékesít. Az Ahold és a Tesco áruházláncok szintén forgalmaznak külföldi húst.
A Mezőgazdasági Kamara szerint a cseh sertéstenyésztők a külföldről származó sertéshús miatt éves szinten 2,4 milliárd koronát vesztenek.

Petr Gandalovic Mezőgazdasági Miniszter üdvözölte a gazdák döntését, hogy a tiltakozás egy kevésbé radikális formáját választották.
Az érintettek összejövetelét követően Helena Piskovska, a Cseh Kereskedelmi és Turizmus Szövetség elnöke, megerősítette, hogy a kereskedők folytatni fogják a megbeszéléseket a feldolgozók és a termelők képviselőivel.

A sertéstenyésztők szerint az alacsony gabonatermés átlagosan 15 %-kal növelte költségeiket, míg az átvételi árak 17 %-kal csökkentek.

Forrás: launch.praguemonitor.com

Nincsenek megjegyzések: