Oldalak

vasárnap, március 18, 2007

EU szakértők tárgyaltak a hústermékek oroszországi exportjáról

Az EU állatorvosi küldöttsége utazott Moszkvába március 12-én, hogy megállapodjon a hús- és más mezőgazdasági termékek Oroszországba történő szállításáról.
Korábban e hónapban orosz fogyasztóvédelmi felügyelők felfüggesztették az USA-ból, Franciaországból, Németországból, Brazíliából és Urugvájból származó hús importját szalmonellával kapcsolatos aggodalmak miatt. Több mint 200 tonna baromfi-, marha- és sertéshús januári vizsgálata során kiderült a húsok szalmonella fertőzöttsége.
Az Orosz Állat- és Növényegészségügyi Felügyelet Szövetségi Szolgálata figyelmeztetett, hogy az EU-ból származó hús importjának felfüggesztéséhez vezethet, ha az Európai Bizottság nem tudja megfelelő módon bizonylatokkal igazolni a termék minőségét.
Az EU-ból 2006-ban sorozatosan behozott nem biztonságos húskészítményekre hivatkozva a felügyelet azt javasolja, hogy minden EU tagállam nyújtson be terveket az állatokban, húskészítményekben és takarmányokban előforduló tiltott és veszélyes anyagok ellenőrzésére vonatkozóan 2007-re. A Felügyelet szerint néhány az EU-ból származó hússzállítmány „nem felelt meg az orosz állategészségügyi előírásoknak.”
Oroszország 2005. novemberi tilalma a Lengyelországból származó hús és egyéb mezőgazdasági termékekre vonatkozóan ahhoz vezetett, hogy az új EU tagállam megvétózta az új kereskedelmi és energiaügyi együttműködési tárgyalások megkezdését Moszkva és Brüsszel között, mely a jelenleg érvényes 2007 végén lejáró együttműködési szerződést váltaná fel.
Forrás: RIA Novosti

Nincsenek megjegyzések: