Oldalak

szombat, március 17, 2007

Az osztrák határ lezárására készülnek a cseh sertéstartók

Cseh sertéstenyésztők bejelentették az osztrák határ lezárására vonatkozó terveiket, az Ausztriából származó sertéshús behozatala miatt.

A cseh sertéstenyésztők a teljes összeomlás szélén állnak, nyilatkozta Jan Veleba a Cseh Agrárkamara elnöke, aki az Ausztriából érkező importot hibáztatta ezért.
A blokádra március végén kerül sor amennyiben az osztrák hatóságok nem tesznek valamit a helyzet megoldására.

Csehország fő sertés beszállítói Németország, Lengyelország és Ausztria. Az Agrárkamara adatai szerint a cseh szupermarketekben forgalmazott sertéshús körülbelül 50%-a a határon túlról származik. Az elmúlt évben A Cseh Köztársaság 112.000 tonna sertéshúst importált, ami négyszer több a 2003-as mennyiségnél.

A bejelentésre adott európai reakciók nem voltak valami pozitívak. Petr Gandalovic a cseh mezőgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy európai piac egységes, melynek a Cseh Köztársaság is része. Véleménye szerint az ország aligha van abban a helyzetben, hogy kereskedelmi korlátozásokat vezessen be. "Az egyetlen amit tehetünk, hogy ellenőrizzük, hogy az értékesített húsok megfelelnek-e valamennyi előírásnak és rendelkeznek-e valamennyi pecséttel, amivel rendelkezniük kell," mondta.

Martin Hruska az Interspartól azt mondta, hogy a cseh feldolgozók sem megfelelő mennyiségben, sem minőségben nem voltak képesek a szükséges termékeket beszállítani. "Ez okból az értékesített húsok egy része továbbra is import lesz, habár a marhahús 80%-a például a cseh tenyésztőktől származik," tette hozzá.

Nincsenek megjegyzések: