Oldalak

vasárnap, március 25, 2007

Újabb fejlemények az EU-lengyel-orosz kereskedelmi vitában

Mint köztudott Oroszország egy évvel ezelőtt beviteli tilalmat léptetett életbe a Lengyelországból származó húsra és húskészítményekre, arra hivatkozva, hogy minőségileg nem felelnek meg az orosz előírásoknak, illetve, hogy hamis lengyel bizonylatokkal láttak el Lengyelországon kívülről származó szállítmányokat. Az EU azt állította, hogy az orosz tilalom aránytalan intézkedés, a lengyelek pedig, hogy a döntés politikailag motivált.

Ahogy arról korábban már beszámoltam Oroszország azt javasolta, hogy minden EU tagállam nyújtson be terveket az állatokban, húskészítményekben és takarmányokban előforduló tiltott és veszélyes anyagok ellenőrzésére vonatkozóan 2007-re. Ellenkező esetben szélesebb körű beviteli tilalom elrendelését is kilátásba helyezte.
Markos Kyprianou az unió egészségügyi biztosa szerint a hó végére megszületik az a válasz az EU részéről, mely megnyugtató lehet az orosz fél számára az általa felvetett minőségi aggodalmak vonatkozásában.

Ezzel egyidőben az EU kereskedelmi biztosa Peter Mandelson csütörtökön, Londonban azt mondta, hogy a lengyel húsra elrendelt orosz importtilalom rontja Oroszország esélyét a WTO-hoz való csatlakozásra, mivel Oroszország aláírta a WTO dokumentumokat a kétoldalú tárgyalásokkal kapcsolatban.

Forrás: dailytimes.com; prime-tass.com

Nincsenek megjegyzések: