Oldalak

hétfő, április 04, 2011

A VM valódi döntéseket hoz a sertéstartók érdekében

Vidékfejlesztési Minisztérium vezetése tisztában van a sertéságazat gondjaival, az előző kormánytól kapott súlyos örökséggel. Mindent megtesz az ágazat versenyképességének és jövedelmezőségi viszonyainak stabilizálásáért, hogy az elmúlt évek pótcselekvései után valódi döntések szülessenek a tenyésztők érdekében. Közlemény.

A sertéságazatot nagyrészt tönkretevő előző kormány tanácsadója, Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének (MSSZ) elnökeként demonstrációra hívta a sertéstartókat. Nyílt leveleket fogalmaz, tüntetést szervez, miközben több kérdésre nem kap választ tőle a közvélemény és a sertéstartó gazdák.
- Igaz-e, hogy a sertéstenyésztés jelenlegi válságos helyzetéért nagyrészt felelős előző agrártárca tanácsadójaként Sákán Antal úr két és fél év alatt 19 millió 150 ezer forint megbízási díjat kapott?
- Igaz-e , hogy az elmúlt években, miközben tanácsadói munkája idején az ágazat kritikus helyzetbe jutott, egyetlen demonstrációt sem szervezett a Magyar Sertéstartók Szövetségének nevében?
- Igaz-e, hogy a nevéhez köthető cégek néhány hónap alatt/2010.07.01-től 2011.03.14-ig/ több mint 45 ezer import élősertést hoztak be az országba?
Elvárható lenne, hogy Sákán Antal az ágazat harcos érdekvédője, a fenti kérdésekről is tájékoztassa a közvéleményt és mindenekelőtt a sertéstartókat.
Az előző, szocialista agárvezetés ténykedését jól példázza, hogy a 2002-ben még több mint 5 milliós hazai sertésállomány 2010-re 3 millió 168 ezerre apadt.
A Vidékfejlesztési Minisztérium határozott törekvése, hogy a sertéstenyésztőkön segítsen, az ágazat meglévő gondjait mérsékelje. A tárca, az új kormány hivatalba lépése óta folyamatosan egyeztet a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel, politikusokkal és szakemberekkel itthon és az Európai Unió hivatalos fórumain. Ennek eredményeként a minisztérium számos döntést hozott.
A kormány a hivatalba lépése óta 405 milliárd forintot fizetett ki a gazdáknak a Magyar Vidékfejlesztési Hivatalon (MVH) keresztül közvetlen és vidékfejlesztési támogatásokra.
Az agrártárca az idén, a tavalyinál jóval nagyobb összeget, összesen 47 milliárd forintot biztosít állattenyésztési feladatokra.
A 2010. második felében kényszerű módon leállított, állattenyésztéshez kapcsolódó támogatási jogcímeknél (állatbetegségek megelőzése, állati hulla elszállítása) az előző kormányzat messze a valós igények alá tervezte a forrásokat. Ezekre a 2011. évi költségvetésben 9.5 milliárd forintot biztosítunk úgy, hogy a 2010. évi igényeket visszamenőleg is kifizetjük.
A sertéstartók állatjóléti támogatására az EU által megengedett legmagasabb összeget, 6 milliárd forintot ad a tárca 2011-ben.
A minisztérium több lépésben könnyített az állattartók kötelezettségein az ÚMVP-ben meghirdetett állattartótelepek korszerűsítése jogcímnél, ahol összesen 272. 5 milliárd forint áll rendelkezésre a 2007 és 2013 közötti ciklusban.
2011-ben is támogatjuk a tenyésztésszervezési feladatok ellátását, ezzel segítve a hazai tenyészállat-előállítást.
A Vidékfejlesztési Minisztérium 2011.január 1-jén elindította Magyarország PRRS (az egyik sertésbetegség) mentesítési programját annak érdekében, hogy hazánkban csak PRRS-mentes állományokból származó állatot lehessen hizlalni, és tenyészteni. Magyarország határozott célja, hogy a sertéseknél a négyesmentességet elérje, ami nagy segítséget jelent a magyar piacok megvédéséhez, a hazai sertéságazat helyzetének javulásához. Ennek részeként 2011. első felében deklarálni kívánjuk Magyarország Aujeszky-betegségtől való mentességét, melynek eredményeként csak külön garanciák teljesítése mellett kerülhet be élősertés az országba. A miniszter a programhoz szükséges fedezetet biztosította.
Az agrártárca tisztában van a takarmányárak világpiaci és hazai megnövekedésével. A probléma enyhítése érdekében a minisztérium rendkívül kedvezményes (7%-os) MFB Zrt. által folyósított forgóeszköz-hitelprogram indítását kezdeményezte. A hitelkeret összege 15 milliárd forint, amelyből 10 milliárd forint jut célzottan az állattenyésztő ágazatnak.
A kormány elindította az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel programot is annak érdekében, hogy az agrárágazat szereplőire is kiterjessze a kedvezményes konstrukciót. A gazdák max. 25 millió forint szabad felhasználású hitelt vehetnek fel három éves futamidőre.
A Vidékfejlesztés Minisztérium rendelettel kívánja szabályozni a magyar termék illetve a magyar élelmiszer fogalmát, valamint a magyar származási helyre utaló jelölések használatát. Ez az intézkedés is javíthatja a hazai sertéstartók piaci helyzetét.
A magyar sertéstermékek népszerűsítésére és értékesítésének megsegítésére az Agrármarketing Centrum (AMC) kampányt indít.
A sertéságazatban kialakult helyzet kezelésére az Európai Bizottság rendeletet hozott a sertéshús magántárolási támogatásáról. Ezzel a lehetőséggel a magyarországi termelők is éltek, 2555 tonna sertéshúsra igényeltek támogatást.
A minisztérium vezetése továbbra is arra törekszik, hogy érdemben járuljon hozzá a sertéságazat gondjainak megoldásához, a termelők helyzetének javításához, és ennek érdekében nyitott minden építő, a jogszabályokkal összhangban lévő javaslat megfontolására.
forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Nincsenek megjegyzések: