Oldalak

kedd, április 05, 2011

Válságban a sertéstartás

Megyei körkép - A sertéságazat évek óta válságban van. Most a takarmányköltség drámai emelkedése és a piacok beszűkülése miatt veszteséges a termelés.

A felvásárlási árakat szerényen emelkedő tendencia jellemzi, azonban még mindig 15-20 százalékkal az önköltség alatt lehet az élősertéseket értékesíteni. A sertéstartóknak nincs tartalékuk, hogy önerőből átvészeljék az időt, amire a hízók eladásán újra jövedelem képződik. A sertéstenyésztők és tartók életben maradásához azonnali intézkedésekre van szükség, illetve ezeken túl, középtávon az ágazatot ki kell mozdítani a strukturális válságból úgy, hogy újra visszaszerezhessék a belső piacot és az export értéke se csökkenjen. 

Ebben alapvető jelentőségű, hogy az árutermelés elsősorban magyar genetikával, az országban született tenyészállatokkal történjen. Jelenleg a boltokban a sertéshús alig fele származik hazai  született sertésből és minden negyedik levágott hízót külföldről vásárolták. A válság enyhítésének megoldásairól a Magyar Állattenyésztők Szövetsége és tagszervezete a Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete, továbbá a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a nemrég megalakult Sertés Lobbi Társaság folyamatosan tárgyalnak a minisztériummal, részt vesznek minden ezzel a  témával kapcsolatos bizottsági munkában, egyeztetésen és a tárcával közösen ágazati stratégiát dolgoztak ki.
A közelmúlt történései és kormányzati szándékai miatt a jelenlegi helyzetet úgy ítélik meg, hogy a problémák kezelését még jobban szolgálják a tárgyalásos megoldások, mint a demonstráció. Azon kell közösen dolgozniuk, hogy ami adható az ágazatnak, azt a sertéstartók megkapják és lehetőleg minél gyorsabban. A beavatkozási lehetőségek sajnos nagyon korlátozottak, ebből kell a maximumot kihozni. 
 
A kormányzattól rövidtávon azt várják, hogy a tavaly elmaradt, valamint az idén kifizethető támogatásokat a lehető leggyorsabban utalják a gazdáknak, illetve az év közben folyamatosan igényelhető támogatások keretei ne ürüljenek ki. Az idei évre vonatkozó, de csak jövő évben esedékes támogatások előrehozott kifizetését az első félév pénzügyi helyzetének függvényében meg kell tenni. A sertéshús és élősertés általános forgalmi adójának (áfa) csökkentéséről mielőbb dönteni kell.  A takarmányvásárláshoz  kedvező kamatozású  hiteleket kérnek és  egy, az  állammal közös takarmányalap létrehozását javasolják.

szerző: Varga Ibolya
forrás: naplo-online.hu

Nincsenek megjegyzések: