Oldalak

hétfő, április 04, 2011

P E T Í C I Ó

A Magyar Köztársaság Vidékfejlesztési Minisztériumának 2011.03.30.-án a figyelemfelhívó demonstrációban résztvevő állattartó, sertéstartó gazdáktól:

Tisztelt Dr. Fazekas Sándor Miniszter Úr !


Az elmúlt időszakban számtalan szakmai szervezet kereste fel a Vidékfejlesztési Minisztériumot az egyre égetőbb állattenyésztési válság megoldása érdekében. Sajnos Önnel az ágazatok képviselői közül még senkinek nem sikerült személyesen egyeztetnie, mi sem számítunk erre./ Sajnos nem a magyar kerékpárosok egyik egyesülete vagyunk /
Mindezért az alábbi , újfent nyilvános kéréseinket, most már követeléseinket fogalmazzuk meg az Ön és Tisztelt munkatársai részére a teljesség igénye nélkül:
  1. kértük, kérjük és most már követeljük, hogy az ez évre járó állatjóléti támogatásokat azonnal fizesse ki az MVH
  2. kértük, kérjük és most már követeljük, hogy azonnal hirdesse meg a múlt év májusa óta felfüggesztett gyógyszer és hulla megsemmisítési támogatásokat, és azokat 30 napon belül fizessék ki a gazdáknak
  3. kértük, kérjük és most már követeljük, hogy a VM háttérintézményein keresztül- Concordia, TIG- biztosítson azonnal hozzáférhető, 6 hónap alatt kifizethető gabonát azoknak az állattartóknak, akiknek nincs pénzük a hosszú válság miatt takarmányra. Jelezzük, hogy a Cseh kormány 300 ezer tonna gabonát különített el az állattartóinak. A Román kormány sertésenként majd 10 ezer ft-os támogatást vezetett be.
  4. kértük, kérjük és most már követeljük, hogy az állattartó telepek beruházásainak elszámolása kapcsán gazdabarát módon engedjék befejezni a beruházásokat, aki nem tudja elérni az 50 % megvalósítási határt, az elszámolhasson, és lemondhasson a számára megítélt maradék támogatás részről.
  5. kértük, kérjük és most már követeljük, hogy az állattartó telepek beruházásaira még fenn maradó forrás, valamint az előbbi intézkedésből visszakerülő pénz allokálásával azonnal bírálják el a 2009. dec. 15.-én beadott ÁTK3 pályázatokat.
  6. kértük, kérjük, és most már követeljük, hogy a beruházási pályázatokhoz az Irányító Hatóság biztosítson előleget 20-40 % erejéig. E nélkül pedig a tőkekockázati alapot hozasson létre a VM a kormánnyal, ahonnan is a beruházások előfinanszírozását kezelni lehet.
  7. kértük, kérjük és most már követeljük, hogy a termeléssel felhagyni kényszerülő sertéstartók, állattartók számára készüljön egy tisztességes kivonulást segítő pénzügyi program, vagy szerkezet átalakítási program-dohányhoz hasonlóan-amely nem megalázóan kezeli az állattartók kényszerű kivonulását a magyar piacról.
  8. kértük, kérjük és most már követeljük, hogy az állattartók részére a betakarítási időszakra végre nyíljanak meg azok a kamattámogatott hitellehetőségek, amelyből elegendő gabonát tudjanak vásárolni. Az 1-50 millió ft-os, 10 md ft keretű még mindig csak tervezett hitelkeret 200 ezer tonna gabonára elég csak, egyes termelőknél az 50 millió ft egy heti takarmány szükségletre elég. Mind a keretet, mind a felvehető hitel nagyságát jelentősen kérjük növelni.
  9. kértük, kérjük és most már követeljük, hogy a föld nélküli állattartók problémáira a VM találjon végre megoldást. Egyik lehetőség, hogy az állami Földalap számos állatonként biztosít egy ha földbérleti lehetőséget az érintetteknek. A másik, melyet már javasoltunk többször, hogy a föld nélküli állattartók számára is járjon egy fix összegű, a mindenkori SAPS támogatáshoz viszonyuló támogatás.
  10. kértük, kérjük és most már követeljük, hogy az ez évben pályázható állatjóléti támogatásokat keret vizsgálat nélkül, azonnali határozathozatallal még ez évben fizesse ki az MVH.
  11. kértük, kérjük és most már követeljük, hogy az állattartók adóterhein legalább ebben a kritikus időszakban könnyítsen az állam azzal, hogy év végéig, kamatmentesen engedi megfizetni a járulékokat és az áfát.
  12. kértük, kérjük és most már követeljük, hogy a 25 %-os áfát a hússzektorban az állam mérsékelje egy számjegyűre, ezzel is csökkentve a az ágazat mintegy 40-50 %-os fekete szektorának mozgásterét.
  13. kértük, kérjük és most már követeljük, hogy az állam hatékony közreműködésével induljon el végre vagy inkább folytatódjon a Minőségi Magyra Sertéshús program, mely jelenlegi nyomon követési rendszerével biztosítja a magyar fogyasztókat a hús magyar eredetéről. Ebben a marketing alapban a termelőknek, a feldolgozóknak, a kereskedőknek, és az államnak is szerepet kell vállalnia.
  14. Végezetül Tisztelt Miniszter Úr! Kérem szólítsa fel Államtitkár munkatársait, hogy az ágazat szereplőinek egymásra uszítását hagyják abba. Nem igaz, hogy az állattartók 400 md támogatást vettek fel, és most üresek az óljaik. Ezzel szemben az a tény, hogy a technológiai beruházások első, második körében 220 md ft lekötése történt meg- kis- közepes-és nagyobb üzemek által, normatív alapon, állategységhez kötötten, és ebből a termelők alig tudták ez idáig finanszírozási okok miatt a felét megkapni. Egy részét az MVH lassú ügyintézése miatt kénytelenek kölcsönözni az államnak. A nyugati anyabankok köztudottan múlt év májusa óta 1500 md ft-ot vontak ki Magyarországról, a többi pénzüket, mintegy 3-4 ezer md ft-ot pedig bent tartanak az Magyar Nemzeti Bankban pár hetes lekötésekben. Ezek után megvádolni az állattartókat, hogy nem tudják a gazdasági válság előtt elindított fejlesztéseiket folytatni, rosszindulatú feltételezés. A magyar állam dolga lenne azon a likviditási helyzeten gyorsan változtatni, mellyel sok vidéki munkahelyet lehetne, lehetett volna megmenteni., és nem hagyni, hogy sok-sok állattartó befejezze a tevékenységét, átadva a magyar piacot a nyugati konkurenciának.
Miniszter Úr! Reméljük, hogy Petíciónk eljut Önhöz, és végre vállalt szolgálatához méltóan segítségére siet az állattartóknak ebben a nehéz helyzetben.

Tisztelettel: Horváth László, Francia Nándor, Sákán Antal

Budapest, 2011.március 30.


forrás: sertesszovetseg.hu

Nincsenek megjegyzések: