Oldalak

péntek, április 15, 2011

Állategészségügyi mentességekkel védenék a sertéságazatot

A hazai sertéstenyésztés védelmét többek között azzal szeretné megalapozni a vidékfejlesztési tárca, hogy folytatják az egyes állat-egészségügyi mentesítési programokat. A PRRS mentesítési programot április végére készíti el a szaktárca.

A hazai sertéstenyésztés védelmét többek között azzal szeretné megalapozni a vidékfejlesztési tárca, hogy folytatják az egyes állat-egészségügyi mentesítési programokat. Ezekre hivatkozva ugyanis elrendelhető, hogy csak ellenőrzött , és bizonyos megbetegedésektől mentes állományokból lehet importálni élőállatot. Ez pedig fékezheti a hazai állomány csökkenését, mivel a belpiacra érkező importállatok okozta nyomás hatását is enyhíti.
Még az idei első félévben szeretnénk elismertetni az Európai Bizottsággal Magyarország Aujelszky-mentességét, illetve a jelenleg kidolgozás alatt lévő PRRS mentesítési programot - jelentette be Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc felügyeletért felelős államtitkára a Hússzövetség húsvéti sajtótájékoztatóján.
Az államtitkár szerint jól halad az év elején elindított PRRS mentesítési programot megalapozó vizsgálat. Ez a szaporodási rendellenességet okozó betegség főleg a nagyüzemi sertéstelepeken okoz gondot, az országba pár éve, a nyugat-európai telepekről érkező, élőmalac importtal került be. A hatósági állatorvosok az év elején indított nagyszabású, elsősorban a kis létszámú, 100 darab alatti magángazdásokban tartott, illetve az eddig nem minősített nagy létszámú telepek állományaitól származó vérvételei eredményeire alapul majd a későbbi mentesítési program.
Eddig a minták kétharmadát dolgozták fel a szakemberek, és a vártnál jobb eredményeket kaptak - közölte Kardeván Endre. A kis létszámú állományok 8, míg a nagyobb állományok 20-22 százalékánál találtak fertőzést. Az államtitkár szerint ez még a könnyebben kezelhető kategóriába esik, bár a nagyobb telepek esetében szükség lehet az állat-egészségügyi támogatási rendszer átalakítására is. A mentesítési programot április végéig kell kidolgoznia a VM szakembereinek.
A mentesítési programokat érdemes lenne úgy megalkotni, és ütemezni, hogy azzal a jelenlegi alapanyaghiány miatt importra szoruló feldolgozókat se lehetetlenítsék el - jegyezte meg ennek kapcsán Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. A hazai feldolgozók többsége ugyanis az import alapanyagok felhasználásával magasabb hozzáadott értékű készítményeket állít elő és exportál, többszáz millió forint értékben.

forrás: napi.hu

Nincsenek megjegyzések: