Oldalak

péntek, április 15, 2011

Megmentenék a helyi húsipart

A debreceni önkormányzat szeretné megmenteni a helyi húsipart, s elkerülni, de legalábbis elodázni a húsüzem bezárását – mondta el Papp László (Fidesz) stratégiai alpolgármester az MTI-nek szerdán, miután Pajna Zoltán (Fidesz) gazdasági alpolgármesterrel Szolnokon egyeztettek a Debreceni Csoport Húsipari Kft. cégvezetőjével.

Szűcs Viktor arról tájékoztatta a városvezetőket, hogy a szlovák tulajdonos döntése alapján a céget jelentősen átszervezik, az állatok vágása külföldre, Losoncra kerül, ezért a mosonmagyaróvári és a debreceni húsüzemet is bezárják. Papp László ezzel összefüggésben hangsúlyozta: Debrecen számára elfogadhatatlan a csaknem négyszáz dolgozót foglalkoztató húsüzem bezárása – ami a nagy hagyományokkal rendelkező helyi húsipar megszűnését is jelentené –, mint ahogy elfogadhatatlan az is, hogy erről előzetesen nem egyeztettek az önkormányzattal.

A debreceni városvezetők ezért a munkaügyi központtal is egyeztetett támogatási ajánlatot tettek a cégnek annak érdekében, hogy álljon el az üzem bezárásától, de ha mégsem, akkor halassza el az év végéig. – Ennyi idő elegendő lenne, hogy új szakmai befektetőt keressünk a húsüzem működtetésére – tette hozzá Papp László.

Ajánlatuk szerint ha a tervezett június 30-ai bezárás helyett a tulajdonosok hat hónapig tovább működtetnék az üzemet, a térségi munkaügyi központ forrásaiból a bérköltséghez jelentős mértékű vissza nem térítendő támogatást kapnának. Miután a cégvezetőnek a tulajdonosoktól nem volt felhatalmazása a kérdésben dönteni, április 21-én folytatják az egyeztetést, amelyen már részt vesz a cégcsoport spanyol vezérigazgatója is – tájékoztatott Papp László.

forrás: mno.hu

Nincsenek megjegyzések: