Folyamatosan drágul a sertéshús a következő hónapokban - tudta meg a Pénzcentrum.hu Éder Tamástól, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökétől. Érdemes még most feltölteni a fagyasztóládákat.
A hústermékekbe mostanra gyűrűzik be a tavaly őszi gabonaár-robbanás hatása. A levágandó sertések nagyrészt már a drága takarmányt ették, az emiatt megnövekedett költségek pedig elkezdtek megjelenni az élőállat-árakban is.
Az Európai Unió brüsszeli szakmai bizottsága szerint az év egészében 15-20 százalékkal emelkednek a sertés alapanyagárak. A drágulás egy része már le is zajlott. A húsipari cégek jelenleg 320 forintot adnak egy kiló élősertésért, ami tovább emelkedhet 350 forintra.
Éder Tamás konkrét mértéket nem mondott, hogy mennyivel kell majd többet fizetni a végső fogyasztóknak a feldolgozott hústermékekért. Úgy véli, hogy a 15-20 százalékos alapanyagár-emelkedésnél valamivel kisebb mértékben nőnek majd a kiskereskedelmi árak.
A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet szerint is elkerülhetetlen, hogy az elkövetkezendő hetekben dráguljon a sertés- és a baromfihús a takarmányárak drasztikus emelkedése miatt. Szabó Márton a Gazdasági Rádiónak elmondta: az erős piaci verseny miatt az áremelkedés csak részben jelenik meg az élelmiszerek fogyasztói árában. Az alapanyag csak 30-40 százalékban befolyásolja a feldolgozott élelmiszerek árát, de a szállítmányozás és az energiaköltségek növekedése is érezteti a hatását.
Nehezíti a kereskedők helyzetét, hogy a húsiparban továbbra is 30 százalék körülire tehető a feketekereskedelem aránya. Ez meg is mutatkozik a legális eladásokban: tavaly mintegy 3-4 százalékkal kevesebb húsipari terméket értékesítettek a belföldi piacon.
forrás: penzcentrum.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése