Oldalak

csütörtök, szeptember 24, 2009

Szeptemberi élőállat és húspiaci jelentés

A vágómarha termelői árának mérséklődése folytatódott, a 37. héten 491 Ft/kg hasított meleg súly volt.
Az élő bárány termelői ára nem változott lényegesen, 668 Ft/kg volt a 37. héten.

Magyarországon az állomány csökkenése a vágósertés felvásárlásának 13%-os visszaesését eredményezte az év első nyolc hónapjában, az AKI PÁIR reprezentatív adatai szerint. A hazai termelésből származó sertések felvásárlása tovább csökkent, míg az importból származó sertéseké nőtt, így ezek aránya az összes felvásárlásból 25% volt, szemben az előző évi 17%-kal. Az importból származó sertések vágóhídi belépési ára 3%-kal volt alacsonyabb, mint a hazai termelésből származó sertéseké.
A hazai termelésből származó sertés vágóhídi belépési ára 5%-kal csökkent augusztusban az előző hónaphoz viszonyítva, így az árak már nem érik el az előző évi szintet.
Az első nyolc hónapban a hazai termelésből származó vágósertés termelői ára 12%-kal volt magasabb, mint 2008 hasonló időszakában. A termékpálya többi fázisában ennél kisebb növekedés következett be. A félsertés feldolgozói értékesítési ára 8%-kal emelkedett, míg a darabolt sertéshúsok ára nem változott lényegesen.
A KSH adatai szerint a rövidkaraj és sertéscomb fogyasztói ára 10%-kal nőtt a vizsgált időszakban. A KSH adatai szerint Magyarország az első félévben élő sertésből nettó importőr, sertéshúsból pedig nettó exportőr volt. Összességében a külkereskedelmi egyenleg pozitív volt, de 41%-kal romlott az előző év hasonló időszakához képest, mivel az élősertés és sertéshús-import jobban emelkedett, mint az export. Az élősertés- import mennyiségben 5%-kal, értékben pedig 50%-kal bővült 2009. első félévében az előző év hasonló időszakához képest.
Az élősertés-importban - a származási országot tekintve - jelentős átrendeződés következett be. Míg 2008 első félévében az import legnagyobb része (52%) Lengyelországból érkezett, addig 2009 első félévében Hollandia volt a legfőbb importőr, Lengyelország részesedése pedig 9%-ra csökkent.
Magyarország az élő sertések mellett jelentős mennyiségű sertéshúst importál. Míg a sertéshús-import mennyiségben 9%-kal nőtt 2009 első félévében, addig Magyarország sertéshús exportja összességében nem változott lényegesen az előző év hasonló időszakához képest. Ugyanakkor jelentősen nőtt a Romániába irányuló kivitel, amelynek részesedése idén 55%, szemben az előző évi 32%-kal. Ezt követi Japán (9%-os részesedés) és a Koreai Köztársaság (8%)

forrás: gazdakor.szie.hu

Nincsenek megjegyzések: