Oldalak

szerda, szeptember 09, 2009

Nincs vevő a gabonára

Csődök és felvásárlások jöhetnek

A gabonapiac befagyott, százmilliárdot érő terményre nincs vevő, mindez sok termelő csődjét ígéri, de közben már megjelentek a külföldi befektetők, hogy megvásárolják a bajba jutott vállalkozásokat.

- A mezőgazdasági termelés kilátásai az utóbbi hónapok viszonylag kedvező időjárása miatt kissé javultak. Így a tavalyi csaknem rekordév után 2009 átlagos mezőgazdasági év lehet - mondta Szabó Márton, a Kopint-Tárki vezető kutatója keddi tájékoztatóján. A kalászos gabona termése negyedével marad el a tavalyitól. A kukoricánál 15-20 százalékos lehet a visszaesés. A tejtermelés és a sertéstartás 10 százalékkal eshet, az első fél évben például a tejfelvásárlás pontosan 10 százalékkal csökkent. A sertésállomány júniusban 14 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ezzel szemben a baromfitartás szinten maradhat. Mindebből következik, hogy a mezőgazdasági termelés visszaesése idén 8-10 százalékos lehet. Az ágazati hozzáadott érték pedig 10-15 százalékkal marad el a tavalyitól. Szabó Márton szerint a mezőgazdaság GDP-hez való hozzájárulása az idén legalább fél százalékkal csökken, és ebben még nem szerepel az, hogy a mezőgazdasági támogatások nemzeti része (top up) az idén 30-35 milliárddal zsugorodik.
Raskó György agrárközgazdász szerint az még nem ingatná meg a mezőgazdaságot, hogy 2008-hoz képest az idén 15-20 százalékkal kisebb lesz a termés. Az viszont már komoly gond, hogy nincs vevő a kevesebb terményre sem. A forgalom és a mezőgazdaság bevételeinek visszaesését pontosan tükrözi az agrárium GDP-részesedésének tragikus méretű zuhanása. Raskó szerint októbertől tömeges csődök várhatók, mert a termelési rendszerek ekkor kezdik leszámlázni követeléseiket, a legtöbben - a termény értékesítése után - szerettek volna elszámolni a hitelbe kapott vetőmag, műtrágya, növényvédő szer árával. A csődök, felszámolások koncentrációhoz vezetnek. Csak az a nagy kérdés, hogy ki lesz a bajba jutott cégek vevője. Raskó szerint a külföldi tőke megjelent, a föld bérleti lehetőségével együtt tönkrement gazdaságokat vásárolnának a befektetők.
Az egyik legnagyobb tételt az egyelőre eladatlan mezőgazdasági termények piacán a kalászos gabona jelenti. Becslések szerint négymillió tonna gabonára nincs vevő, vagyis a mostani nyomott árakon számolva 100-110 milliárd forint hiányzik a mezőgazdasági termelőknek. Nagyjából hasonló értékű kukorica eladásával is gond lesz az elkövetkező hónapokban, nem beszélve az alma, szőlő átvételekor várható bajokról. A vételár befolyásáig pedig nem beszélhetünk befejezett termelésről, vagyis ezek az értékek nem jelennek meg a következő GDP-adat közlésekor.
- Hetek óta nincs vevő a gabonapiacon - hangzott el a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) gabonaválasztmányának tanácskozásán. A nemzetközi piacokon is nyomottak az árak - mondta Török Sándor, az Agrocont Zrt. elnöke. Az amerikai, európai árak dunai kikötői Fob-paritásra átszámítva az étkezési búzánál tonnánként 25-27 ezer forint, a kukorica esetében pedig 24-26 ezer körüliek. Máhr András, az agrártárca szakállamtitkára elmondta, hogy a magyar gabonapiacot az állam nem tudja refinanszírozni. Márpedig a gabonapiac legnagyobb gondja a likviditás hiánya. A bankok a gazdasági válság miatt óvatosabbá váltak - vélekedett. A termelők képviselői szerint nem hitelekre van szükségük, inkább azt szeretnék, ha vevőik, a malmok, takarmánykeverők és állattenyésztők jutnának kedvezményes forráshoz. A MOSZ egyebek mellett javasolja, hogy az állami Concordia Közraktár Zrt. és a TIG Kht. félmillió tonna gabonát vásároljon. Továbbá a magyar kormány Brüsszelben kezdeményezze, hogy kezdődjön korábban az intervenció, és azt újra terjesszék ki a kukoricára is.

szerző: Czauner Péter

forrás: nol.hu

Nincsenek megjegyzések: