Oldalak

szerda, szeptember 09, 2009

Csányi és a szlovák Penta is bekebelezné a Herzet

A Herz Szalámigyártó vagyonelemeire két héten belül megjelenik az értékesítési pályázat, amelyen a hazai húsipar legnagyobb befektetői is indulnának: a Népszabadság információi szerint Csányi Sándor és a szlovák hátterű Penta is érdeklődik a patinás cég iránt, mellettük egy német befektetőkből álló csoport tűnt fel a színen.

A felszámoló még közzé sem tette a Herz Szalámigyártó Zrt. vagyonelemeinek értékesítési pályázatát, már több komoly érdeklődő is jelezte vételi szándékát. A Népszabadság információi szerint megalapozottak voltak a piaci pletykák, hogy a hazai piac két meghatározó húsipari csoportja fantáziát lát a vállalat vagyonának megvásárlásában. Úgy tudjuk, a mára jelentős agrárbirodalmat kiépítő, például a Pick-Délhús-csoportot is birtokló Csányi Sándor (aki nem mellesleg az OTP Bank első embere) már többször "érdeklődött" a Herz felszámolását végző Mátraholdingnál.
Az elmúlt hetekben pedig a szlovák Penta kockázati tőkebefektetési társaság képviselői is feltűntek a színen. A szlovákok sem kispályás játékosok a hazai élelmiszerpiacon, az elmúlt években vásárolták meg Román Gyula húsipari vállalkozó cégeit, amelyeket az év elején vontak össze egy társaságba. A tavaly alapított, budapesti székhelyű Debreceni Group Kft.-be olvadt be a Debreceni Hús Zrt., a szolnoki Szole-Meat Kft. és a békéscsabai Csaba-Hús Kft. A DG Kft. pedig annak a Carnibona Holdingnak (CH) a tulajdonában van, amely fölött az irányítást a Penta végzi. (A CH a tőkebefektetési társaság szlovák és magyar húsipari érdekeltségeit fogja össze.) A csoport Magyarország második legnagyobb húsgyártója. Saját - év elejei - becslésük szerint a feldolgozatlan hústermékeknél 20, a húskészítmények esetében 10 százalékos a piaci részesedésük.
Rajtuk kívül egy elsősorban német befektetőket tömörítő csoport is jelezte vásárlási szándékát.
Az érdeklődőknek nem sok idejük van az ajánlatuk átgondolására. - A Herz értékesítési pályázata két héten belül elkészül - árulta el lapunknak Pinka György felszámolóbiztos. Egy biztos, bárki lesz is a vevő, piachoz jut, még úgy is, hogy a szalámigyár jelenleg nem üzemel. A megrendelők, kereskedelmi láncok ugyanis a történtek ellenére keresik a szalámigyár termékeit. Egyelőre hiába: nemcsak a termelés áll, de szinte dolgozó is alig maradt a gyárban. Az elbocsátási folyamat a napokban ér véget - mondta Pinka György.
A felszámolás során a három márkaüzletből is bezártak kettőt, így a Herz termékeit csupán a budapesti központ melletti boltban lehet beszerezni. A felszámolás elindulásakor meglévő 12 tonnás árukészlet szeptember elejére minimális szintre, egy-két tonnára csökkent, ennek eladása az egyetlen árbevételi lehetőség jelenleg. Korábbi exportszállításokból ugyan akad még követelésük, ám a felszámolónak kétségei vannak, hogy ezek behajthatóak-e.
A korábbi elképzelések szerint már júliusban közzé kellett volna tenni az értékesítési pályázatot. A halasztást azzal magyarázta a felszámoló, hogy elegendő időt akartak biztosítani a jelentkezőknek, és bíztak benne, hogy minél több vevő érdeklődését sikerül felkelteni. Abba nincs változás, hogy a céget (vagyis a márkát, az ingatlant, valamint a gépeket) egyben szeretnék értékesíteni.
Pinka György szerint arra nem volt lehetőség, hogy a felszámolás ideje alatt újraindítsák az üzemet: ezt hitelből kellett volna finanszírozni, az ehhez szükséges közel egymilliárd forint viszont nem állt a felszámoló rendelkezésére. Kölcsönt az eljárás megindulása előtt sem kapott a vállalat. A hitelhez jutást nehezíti, hogy a termékek többségének három hónapos az érési ideje, majd ezt követően, a kiszállítások után kezdik számolni a 60-90 napos fizetési határidőt. Vagyis közel fél évig kellett volna finanszírozni a termelést, miközben érdemi árbevétel abból nem folyt volna be. Ez komoly kockázatot jelenthet a finanszírozó számára - vélekedett Pinka György. Felszámolási eljárásokban jártas szakemberek ezzel együtt úgy vélik, a működő társaság kelendőbb a piacon.
Mint korábban megírtuk, a vállalat az évek óta görgetett hatalmas hitelállománya miatt jutott nehéz helyzetbe, ami ráadásul nem a tartósan veszteséges működés következménye. Tavaly például 7,1 milliárd forint, 2007-ben 8,8 milliárd forint árbevételt produkált a vállalat, akkor az üzemi eredmény meghaladta a 107 millió forintot. Nagy Endre, a vállalat vezérigazgatója lapunkat korábban úgy tájékoztatta, hogy a hitelállományt a Herz öt éve örökölte, amikor egy tulajdonosváltást követően levált a Pickről. Ez a teher ráadásul akkor jóval nagyobb volt, mint a felszámolás megindulásakor: mindent egybevéve közel ötmilliárd forintra rúgott. Az elmúlt években sikerült faragni belőle, a hosszú távú kölcsönökből például több mint egymilliárd forintot.
De beütött a hitelválság, s a bankok rendkívül szigorú hitelezési és vállalatfinanszírozási politikára váltottak. A megbeszélések a hitelek átütemezéséről, a futamidő meghosszabbításáról már tavaly szeptember óta folytak a CIB Bankkal, ám a tárgyalások nem hoztak eredményt. Végül akadt egy beszállító, aki megunta a várakozást, és elindította a felszámolási eljárást a vállalat ellen. Ha a krízis nem söpört volna végig a gazdaságon, akkor már régen megoldás születhetett volna a társaság finanszírozására - állította még a felszámolás megindulása előtt a vezérigazgató.

szerző: Ábrahám Ambrus

forrás: nol.hu

Nincsenek megjegyzések: